Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaapo Kakko spelar sitt livs NHL-hockey – men speltiden är begränsad: ”Jag får inte så många målchanser”

Kaapo Kakko firar mål.
Bildtext Kaapo Kakko har fått fira många mål på sistone.
Bild: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sp

Kaapo Kakko är inne i ett målstim. Trots det får finländaren nöja sig med spel i New York Rangers tredjekedja. Jag kan inte klaga, säger Kakko till Yle.

När New York Rangers spelat på sistone har matcherna ofta bjudit på blåvita glädjeämnen.

Lagets finländska anfallslöfte har nämligen levererat i december. Kaapo Kakkos fjärde säsong i NHL har all potential att bli hans starkaste.

Efter fem mål på de åtta senaste matcherna är det bara en tidsfråga innan 21-åringen slår sitt målrekord på tio fullträffar. Hittills den här säsongen har det blivit 9+6 på 35 matcher för yttern.

– Jag har försökt skjuta mer än under första året och vara rätlinjigare överlag, eftersom det finns mindre tid och utrymme här än i Finland, säger Kakko till Yle Urheilu.

– Jag måste komma till skott oftare. Det är något som man säger till mig hela tiden.

Se Kakkos nionde mål för säsongen! - Spela upp på Arenan

Ineffektiv säsongsstart

Flera av hans lagkamrater får betydligt fler chanser att sopa in pucken. Orsaken är att Kakko för tillfället inte får spela i Rangers förstafemma på powerplay.

– Vi i andra powerplayfemman har fått ganska få minuter, det är knappt så att man kan tala om minuter. Det handlar mer om att förstalinan gör mål, eller så försöker vi hinna få till ett direktanfall.

– Men jag kan inte klaga. Man behöver ju inte göra förändringar då killarna spelar så bra.

Samtidigt är TPS-produkten lite besviken över sitt fall i kedjehierarkin. Efter att ha inlett säsongen i förstafemman med stjärnorna Mika Zibanejad och Chris Kreider hittas Kakko numera i tredjekedjan.

– Det kändes bra att spela med killarna i förstakedjan och kemin fungerade, men effektiviteten saknades. Därför är jag i tredjefemman nu.

I sin nuvarande kedja har hans målsinne varit i skick, men:

– Klart det är kul att näta, men jag spelar inte lika bra som i början av säsongen. Speltiden har minskat och jag får inte lika mycket chanser som tidigare.

Att det skulle lossna i linan med Filip Chytil och Alexis Lafreniere var inte så oväntat. Dessutom har Rangers vunnit åtta av de nio senaste matcherna.

– Vi spelade bra tillsammans redan på våren, så det var väntat att vi skulle paras ihop. Och när laget vinner matcher så behöver man inte göra förändringar.

I veckans avsnitt av NHL-podden diskuterar Anders Nordenswan och Mattias Simonsen om New York Rangers och Kaapo Kakko.

Carolina Hurricanes och New York Rangers har fått upp farten – därför kan de bli svårstoppade på våren

30:08

Diskussion om artikeln