Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Domstol i USA: Filmstudior kan stämmas för vilseledande trailrar

Ana de Armas.
Bildtext Ana de Armas var ursprungligen tilldelad en roll i filmen Yesterday, men hennes del kom inte med i den slutliga versionen av filmen.
Bild: Image Press Agency/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Filmfans som är besvikna över att deras favoritskådespelare klipptes bort från en film efter att ha dykt upp i trailern kan stämma studion bakom filmen för falsk marknadsföring. Det har en amerikansk domstol slagit fast.

Två personer säger att Universal Pictures lurade dem att hyra filmen Yesterday eftersom trailern innehöll skådespelaren Ana de Armas.

De säger att de betalade 3,99 dollar var för att se komedin på en strömningstjänst bara för att upptäcka att de Armas inte var med överhuvudtaget.

De Armas var ursprungligen tilldelad en roll i filmen och dök upp i trailern och i en del reklam, men hennes roll kom inte med i den slutliga versionen.

En grupptalan som lämnades in tidigare i år hävdar att fans hade fått förvänta sig att den kubanska stjärnan skulle ha en framträdande plats. Eftersom de Armas inte finns med i filmen hade den inget värde för de tittare som ville se just henne.

”Trailrar är reklam”

Filmstudion Universal hade bett den amerikanska distriktsdomaren i fallet att förkasta klagomålet, med argumentet att filmtrailrar skyddas av den amerikanska konstitutionen, som garanterar yttrandefrihet.

Men i sin dom på torsdagen avvisade domaren studions argument och sa att trailrar är kommersiellt tal och lyder under lagar kring kring reklam.

”I grund och botten är en trailer en reklam som är utformad för att sälja en film genom att ge konsumenterna en förhandstitt på filmen”, skrev domaren.

Regissören Danny Boyles film Yesterday, från 2019, berättar historien om en musiker som kastas in i en alternativ verklighet där The Beatles inte existerar.

Källa: AFP