Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Myndigheterna överväger att utreda vanvård vid Kårkulla i Pargas

Från 2015
Svart text på vitt papper.
Bildtext Regionförvaltningsverket är den övervakande myndigheten när det gäller vårdfrågor.
Bild: Yle/Andy Ödman

Myndigheterna överväger att utreda uppgifterna om vanvård vid Kårkulla i Pargas. Yle Åboland berättade på måndagen att två anställda i Pargas bevittnat flera fall där brukare vid Kårkulla behandlats illa.

Enligt Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland, som är den övervakande myndigheten när det gäller vårdfrågor i landskapet, har man bekantat sig med nyheten. Nu funderar man på hur ärendet går vidare – bland annat ska länsläkaren kopplas in. Beslut om fallet leder till en regelrätt utredning fattas inom kort.

Enligt Regionförvaltningsverket krävs det inte en officiell anmälan för att myndigheten ska granska verksamheten vid Kårkulla. Regionförvaltningsverket kan själv starta en utredning på basen av till exempel en nyhet.

De två vårdare som Yle har talat med vittnar om flera fall där personer med funktionsnedsättningar utsätts för psykiskt våld och vanvård.

I ett liknande fall vid Kårkullas enhet Sagaboendet i Sibbo i fjol var Regionförvaltningsverket inkopplat i utredningen. Bland annat fick ledningen för samkommunen flera anmärkningar om vården vid enheten.