Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor oro i Afghanistan efter talibanstyrets förbud mot kvinnliga hjälparbetare – en del hjälporganisationer avbryter sin verksamhet

Uppdaterad 25.12.2022 13:45.
Två kvinnliga anställda står bland sina patienter på en klinik i Kabul som erbjuder vård för drogberoende kvinnor och barn. Verksamheten finansieras med hjälp av internationella donationer.
Bildtext Två kvinnliga anställda står bland sina patienter på en klinik i Kabul som erbjuder vård för drogberoende kvinnor och barn. Verksamheten finansieras med hjälp av internationella donationer.
Bild: EPA-EFE

Talibanstyret i Afghanistan fördöms nu världen över för lördagens besked om att hjälporganisationer inte längre ska få anställa kvinnor. Åtminstone tre hjälporganisationer beslöt på söndagen att avbryta sitt arbete i Afghanistan

Ledare för FN– och tiotals andra hjälporganisationer samlades till ett möte i Afghanistans huvudstad Kabul på söndagen för att diskutera talibanstyrets senaste ukas. På lördagen lät landets finansministerium meddela att inga icke-statliga organisationer längre får anställa kvinnor.

Efter mötet meddelade hjälporganisationerna Rädda Barnen, Norska flyktingrådet och Care att de avbryter sin verksamhet i Afghanistan, eftersom de inte kan nå de hjälpbehövande utan sina kvinnliga anställda.

Taliganstyrets förbud gäller både internationella och afghanska medborgar- och hjälporganisationer. Det är oklart om det också gäller utländska kvinnor som jobbar för de här organisationerna i Afghanistan.

Finansministeriet hotade med att återkalla licenserna, det vill säga verksamhetstillstånden, för organisationer som trotsar beslutet.

Finansministeriet motiverade förbudet med att det har kommit in ”allvarliga klagomål” om att kvinnor som arbetar för medborgarorganisationer inte följer ”de muslimska reglerna” vad gäller klädsel.

Blinken: Kvinnor är centrala för de humanitära insatserna

Miljoner afghaner är helt beroende av humanitär hjälp från internationella hjälporganisationer och ett stort nätverk medborgarorganisationer.

USA:s utrikesminister Antony Blinken skrev på Twitter om sin djupa oro över talibanernas förbud.

Förbudet kommer, enligt Blinken, att störa avgörande och livsuppehållande hjälp för miljoner afghaner. ”Kvinnor är centrala för humanitära insatser världen över. Det här beslutet kan vara förödande för det afghanska folket”, skriver Blinken.

Innan han uttalade sig, hade förbudet fördömts skarpt av bland andra FN och EU.

Hjälpen till de mest sårbara hotad

Afghanistans ekonomiska kris har bara fördjupats efter att talibanerna tog över makten i landet i augusti i fjol.

Många kvinnor arbetar för hjälporganisationer som är verksamma exempelvis ute på landsbygden, där de erbjuder olika former av alldeles nödvändigt bistånd och stöd till kvinnor och barn som är extra sårbara i de här samhällena.

Dessutom kan hela familjer vara beroende av den lön som en kvinnlig hjälparbetare förtjänar.

– Jag är den enda familjeförsörjaren i min familj. Om jag förlorar mitt jobb så kommer min familj på 15 personer att svälta ihjäl, säger 24-åriga Shabana till nyhetsbyrån AFP. Hon arbetar för en internationell icke-statlig organisation.

– Medan världen firar ankomsten av det nya året, så har Afghanistan blivit ett helvete för kvinnor, tillägger Shabana.

På tisdagen portades kvinnorna i Afghanistan från landets universitet.

Afghanska kvinnliga universitetsstudenter utesängdes av talibanernas säkerhetspersonal från ett universitet i Kabul

Efter talibanledningens beslut: Kvinnliga universitetsstuderande i Afghanistan avvisades från campus

Hundratals unga kvinnor har avvisats från afghanska universitetscampus, en dag efter att landets talibanledare meddelat att kvinnor inte får delta i undervisningen på universitet.

Klockan 13.40 25.12.2022 uppdaterades artikeln med uppgiften om hjälporganisationer som avbryter sitt arbete i Afghanistan.

Källor: AFP, AP, TT