Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreanska drönare i sydkoreanskt luftrum – Sydkorea försökte skjuta ner dem

Uppdaterad 26.12.2022 12:41.
En arkivbild från 2017 när nordkoreanska drönare senast upptäcktes i sydkoreanskt luftrum. En av dem förevisades då för journalister.
Bildtext En arkivbild från 2017 när nordkoreanska drönare senast upptäcktes i sydkoreanskt luftrum. En av dem kraschade och visades upp för journalister.
Bild: EPA

Nordkoreanska drönare kränkte sydkoreanskt luftrum på måndagen. En av dem ska ha flugit in över huvudstaden Seoul.

Flera obemannade nordkoreanska drönare korsade gränsen, eller stilleståndslinjen, mellan Nordkorea och Sydkorea på måndagen.

Enligt den sydkoreanska militärledningen upptäcktes fem nordkoreanska drönare på den södra sidan om gränsen. Fyra av dem nära den sydkoreanska västkusten, men en drönare nådde de norra utkanterna av huvudstaden Seoul.

Det här är första gången sedan 2017 som nordkoreanska drönare kommer in i sydkoreanskt luftrum.

Sydkorea försökte skjuta ner drönarna

Sydkorea avfyrade varningsskott, innan sydkoreanska stridsflyg och attackhelikoptrar sändes för att skjuta ner drönarna. Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap lyckades det inte. Det skulle tyda på att drönarna klarade av att ta sig tillbaka norrut över gränsen.

Nyhetsbyrån Reuters hänvisar till sydkoreanska militärkällor som kallar kränkningen för en ”klar provokation”.

Den sydkoreanska militärledningen uppgav senare att Sydkorea hade skickat spaningsflyg in i nordkoreanskt luftrum för att fotografera nordkoreanska militärinstallationer norr om stilleståndslinjen. Sydkoreanska bedömare tror att det var obemannade drönare som skötte det uppdraget.

Militärledningens talesperson Lee Seung-o sa att det här var ett svar på den nordkoreanska ”provokationen”. Det kan tyda på att Sydkorea tror att de nordkoreanska drönarna också var på spaningsuppdrag.

Nyhetsbyrån AP skriver att det är ytterst ovanligt att Sydkorea bekräftar sydkoreanska spaningsaktiviteter inne i Nordkorea.

Ett sydkoreanskt stridsflyg kraschade

Ett lätt sydkoreanskt attackplan av typen KA-1 krashade i samband med operationen, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. De två piloterna lyckades ta sig ur planet innan det kraschade. Piloterna vårdas nu på sjukhus.

Sydkoreansk militärpolis täckte över det kraschade planet med ett plastskynke på en snötäckt risodling i Hoengseong på måndagen.
Bildtext Sydkoreansk militärpolis täckte över det kraschade planet med ett plastskynke på en snötäckt risodling i Hoengseong på måndagen.
Bild: EPA-EFE

Flygtrafiken till och från flygplatserna Incheon och Gimpo ställdes in i ungefär en timmes tid under den nordkoreanska kränkningen och dess efterspel.

Nordkorea har utfört flera robot- och andra vapentester i år än någonsin tidigare.

Kl.11.45 uppdaterades texten med sydkoreanska motåtgärder.

Kl.12.40 uppdaterades texten med den sydkoreanska militärledningens specificeringar gällande de nordkoreanska drönarna och de egna motåtgärderna.

Källor: Reuters, AFP, AP