Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen utreder bränderna i Rautjärvi – det här vet vi så här långt

Uppdaterad 27.12.2022 10:17.
Stor kyrkbrand i Rautjärvi – kyrkan är totalförstörd - Spela upp på Arenan

Det kan finnas ett samband mellan juldagens kyrkbrand i Rautjärvi och en småhusbrand i samma kommun samma dag. Polisen misstänker att i alla fall en av bränderna var anlagd.

Klockan 13 på annandag jul höll polisen en pressträff vid polisstationen i Kouvola för att informera om nya utvecklingar i undersökningen om juldagens bränder i Rautjärvi.

På juldagsmorgonen brann både Rautjärvis gamla träkyrka och ett enfamiljshus cirka 30 km från kyrkan ner. I samband med undersökningen av tomten runt det nedbrunna enfamiljshuset hittade polisen ett lik.

Polishuset i Kouvola.
Bildtext Polishuset i Kouvola.
Bild: Vesa Grekula / Yle

Polisen undersöker händelserna. Kriminalkomissarie Mika Salminen, som ansvarar för utredningen, säger att de två bränderna misstänks vara sammankopplade, men inga slutsatser har ännu dragits av polisen.

En del av kyrkans dörrar var även bundna med snören från utsidan

― Kriminalkomissarie och undersökningansvarig Mika Salminen

Polisen berättade att kyrkbranden förmodligen har börjat kring huvudentrén och den klockstapel som finns i omedelbar anslutning till entrén.

– Det finns flera tecken som tyder på att kyrkbranden var anlagd. Branden spred sig snabbt, vilket tyder på att den inte hade börjat av naturliga orsaker. En del av kyrkans dörrar var även bundna med snören från utsidan, förklarar Salminen.

Fallet utreds under brottsrubriceringen grovt sabotage, men baserat på polisens kommentarer om snörena kan det alltså också ha varit fråga om försök till brott mot liv.

Rautjärvis kyrkoherde Leena Haakana berättade för Yle att även hon misstänker att kyrkobranden kan ha varit avsiktligt anlagd.

Rautjärvi kyrka fotograferad snett uppifrån.
Bildtext Rautjärvis kyrka innan branden.
Bild: Samuli Rahikainen

– Man skulle ju hoppas att så inte är fallet, men nu lutar ändå misstankarna åt det hållet. Det har inte hittats någon annan rimlig förklaring, menar Haakana.

Polisen har bett allmänheten i områdena Rautjärvi och Imatra om tips om en vinröd halvkombi Opel Astra från 2020. Polisen har även efterlyst tips om en smal man i åldern 60–80 år. Exakt hurdan koppling de har till kyrkbranden eller småhusbranden vill polisen inte kommentera.

Polisen säger att mycket ännu är öppet, och att man ännu inte kan konstatera om det är frågan om en eller flera gärningsmän.

– Vi håller oss öppna för alla möjligheter, och väntar på att den tekniska undersökningen skall fortskrida för att få ytterligare svar, berättar Salminen.

Rykande rester av Rautjärvis kyrka som brunnit ner.
Bildtext Kyrkobranden har nu släckts, och polisens tekniska undersökning av de förkolnade resterna fortsätter.
Bild: Kari Saastamoinen / Yle

Det har tidigare förekommit hot mot kyrkan, vilket polisen alltid tar på största allvar även om hoten i de flesta fall är grundlösa. Dylika hot kommer vanligtvis från psykiskt sjuka personer eller människor med dåliga skämt eller ogenomtänkta, grundlösa hot.

Men polisen utreder om det kan finnas ett samband mellan tidigare hot och juldagens bränder.

Den tekniska undersökningen fortsätter och brandplatserna har av detta skäl avskärmats från allmänheten. Polisen har dessutom bett försvarsmakten om hjälp med att hålla den nedbrunna kyrkan avspärrad, så att inga bevis ska kunna förstöras.

Invånarna i Rautjärvi erbjuds idag krishjälp, bland annat av kyrkans personal. Det ordnas en andakt vid den nedbrunna kyrkan klockan 15, där finns också polis på plats för dem som vill diskutera om utredningarna.

Hus och gårdsbyggnader brann på söndagen i Rautjärvi - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad 27.12.2022 kl. 10:17. Brottsrubriceringen ändrad till grovt sabotage.