Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranter kördes till vicepresident Kamala Harris hem mitt i snöstormen i USA

Kring 110 till 130 migranter kördes från gränsen i Texas till nära vicepresident Kamala Harris bostad i Washington DC under julafton, mitt i snöstormen som drog över USA under julhelgen.

Vita huset anklagade på måndagen Texas guvernör Greg Abbott för att äventyra liv.

”Guvernör Abbott övergav barn vid sidan av vägen i minusgrader på julafton utan att samordna med alla federala eller lokala myndigheter”, sa Vita husets talesperson Abdullah Hasan i ett uttalande.

”Det politiska spelet åstadkommer ingenting och sätter bara liv i fara”, tillade Hasan.

Den republikanska guvernören Abbott, en högljudd kritiker av Bidenadministrationens immigrationspolitik, har inte tagit ansvar för förflyttningen.

Förflyttningen är ändå den senaste i en rad liknande händelser, där republikanska guvernörer har skickat tusentals migranter till bland annat Washington, New York och Chicago.

Källa: Reuters.

Utrikes

Tiotusentals personer demonstrerar i Israel

Tiotusentals israeler protesterade under torsdagen mot en ny lag som gör det svårare att förklara premiärministern olämplig för sin post. Lagen ratificerades tidigare under dagen.

Demonstranterna har bland annat blockerat vägar, till exempel i Tel Aviv. Där har polisen avfyrat vattenkanoner och även burit bort en del av demonstranterna i ett försök att avbryta blockeringen av en motorväg.

Ett dussintal personer har arresterats, enligt polisen för att de har stört den allmänna ordningen.

Källa: Reuters

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Finlands president Sauli Niinistö.

Turkisk parlamentskommission godkände Finlands Natoansökan

Finland ett steg närmare turkiskt godkännande.

Kristersson ska prata med Orbán om Ungerns inställning till Sverige

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer att prata med premiärminister Viktor Orbán om Ungerns inställning till Sverige.

Ungern har meddelat att Finlands Natoansökan ratificeras på måndag – men inte Sveriges. Kristersson säger att han inte fått någon information om varför Ungern skiljer åt ländernas Natoansökan.

– Jag kommer att ställa frågan av vilken anledning som de nu separerar Sverige från Finland. Det här är signaler som vi inte har fått tidigare, så jag ska absolut ta upp det här med Orbán i dag, säger han till Sveriges Radio.

Ett kollage av nyhetsbilder med logon för "Nyhetsskolan" i mitten.

Nyhetsquizet: Xi Jinping, Ramadan och arga busschaufförer

Här kommer nyhetsquizet med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

Indiens opppositionsledare Gandhi fick fängelsedom för förtal

Rahul Gandhi, som leder Indiens största oppositionsparti Kongresspartiet, har dömts till två års fängelse för förtal.

Gandhi dömdes för uttalanden under ett tal inför valet 2019.

I talet hänvisade Gandhi till tjuvar som bär efternamnet Modi. Han nämnde en rad kända kriminella personer med samma efternamn som premiärminister Narendra Modi och frågade sig varför så många tjuvar heter Modi.

Gandhi kommer att överklaga beslutet i en högre domstol, men det är potentiellt ett stort slag för hans kongressparti inför riksdagsvalet 2024.

Anhängare till Gandhi protesterade kraftigt efter att domstolen meddelat om sitt beslut.

Källa: Reuters