Hoppa till huvudinnehåll

Sport

JVM-premiären blev ett bottennapp – stjärnan bänkad då segt Schweiz sänkte skakigt Finland: ”Var väldigt nervöst”

Uppdaterad 26.12.2022 22:35.
Topi Rönni vid det schweiziska målet.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Premiären i junior-VM blev allt annat än en enkel för Juniorlejonen. Schweiz vann efter förlängning – och 3–2-segern var dessutom inte orättvis.

Förväntningarna är som vanligt höga när Finland ska spela junior-VM i ishockey. I gruppen väntas Juniorlejonen göra upp om segern med USA.

Men man stötte på oväntad patrull redan i öppningsmatchen i Moncton.

Finland fick inte någonting gratis mot en motståndare som spelade disciplinerat. Schweiz besegrade Tjeckien och Sverige i träningsmatcherna inför VM – och mästerskapet körde igång med en rejäl skräll, i form av en schweizisk förlängingsseger med 3–2.

– Laget spelade väldigt nervöst. Det blev ett väldigt försiktigt spel och vi förlorade närkamperna. Förutom några korta stunder så följde vi inte matchplanen idag, säger förbundskapten Tomi Lämsä till Discovery.

– Schweiz var en precis så irriterande motståndare som jag väntat mig. Men att Finlands spel skulle se så där halvfärdigt ut förbryllar mig, säger Yles expert Topi Nättinen.

Slarv i försvarszon

Finland möttes av en seg schweizisk försvarsmur. Om den genomsnittiliga JVM-matchen bjuder på gott om fart och frenesi så innehöll premiären en hel del tillknäppt spel.

Ett par minuter in i andra perioden ledde ett schweiziskt misstag till ett finländskt anfall med tre mot en, och Konsta Kapanen kunde näta på en retur.

Juniorlejonen höll i pucken på sitt karakteristiska sätt, men det var Schweiz som kom till fler chanser. Slarv i det finländska försvaret skulle komma att kosta.

1–1-målet i andra perioden kom då Juniorlejonen tappade markering i försvarszon och Lorenzo Canonica fick gå på skott från närhåll.

Kemell petad

Tredje perioden började med en kalldusch då det finländska försvaret var ihåligt igen. Pucken låg lös bakom målvakten Aku Koskenvuo, och Jeremy Jabola högg in spelredskapet i kassen.

Kalle Väisänen gav Finland hopp med sin kvittering. TPS-löftet tog sats från kanten, arbetade sig in mot slottet och fick in 2–2-målet med ett rappt handledsskott.

Dessförinnan hade Jani Nyman prickat ribban, men i övrigt lyckades Schweiz begränsa Finlands framfart effektivt. Matchen gick till förlängning – och där blev processen kort.

Bara en dryg halvminut hade spelats då Attilio Blasca gavs lite för mycket utrymme. Skottet kunde Koskenvuo inte rå på.

– Det är svårt att spela hockey utan rätt inställning och arbetsmoral. Den biten måste vi få i skick, fortsätter Lämsä.

Joakim Kemell på isen.
Bildtext Joakim Kemell väntades vara en ledstjärna för Juniorlejonen i Kanada. I premiären fick han nöja sig med en ytterst begränsad roll.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Tränaren stod för ett uppmärksammat drag, då lagets stora stjärna Joakim Kemell bara fick vara 13:e anfallare.

Snajpern fick göra byten fjärde kedjan och spela lite powerplay. På slutet tog Kemell Brad Lamberts plats i förstakejdan.

– Jag vet inte riktigt om det finns någon särskild orsak, annat än att man måste kunna arbeta hårt varje dag och förtjäna sin plats i uppställningen, kommenterar Kemell om petningen.

Juniorlejonen får ladda om med tajt tidtabell. På tisdagen möter man Slovakien med matchstart klockan 18.

Junior-VM i ishockey

Finland–Schweiz 2–3 efter förlängning (0–0, 1–1, 1–1, 0–1)

22.24 Konsta Kapanen (Kalle Väisänen, Sami Päivärinta) 1–0
32.54 Lorenzo Canonica (Jonas Taibel) 1–1
44.43 Jeremy Jabola 1–2 (Mats Alge, Jonas Taibel)
48.09 Kalle Väisänen (Sami Päivärinta, Kalle Ervasti) 2–2
60.41 Attilio Biasca (Lian Bichsel) 2–3

Målvakter:

Aku Koskenvuo FIN 6+9+8+1=24
Kevin Pasche SUI 4+4+6+0=14

Diskussion om artikeln