Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finländarnas förtroende för ekonomin rekordlågt

Henkilöitä kauppakeskuksessa joulun alla.
Bildtext Inför julhandeln sade en tredjedel av finländarna att de kommer använda mindre pengar på julen än förra året. 38 procent av finländarna bedömer att den egna penningsituationen försvagats sedan ett år tillbaka.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Konsumenternas redan dystra syn på ekonomi försvagades ytterligare i december, och Statistikcentralens statistik visar nu de dystraste siffrorna under hela mäthistorien.

Finländarnas förtroende för ekonomin låg enligt konsumenternas förtroendeindikator på -18,5 i december, medan det i november var -16,9 och i oktober -17,6. Siffran för december är den svagaste i mäthistorien 1995–2022, enligt Statistikcentralen.

I december 2021 fick förtroendeindikatorn värdet -3,5. Indikatorns långtidsmedelvärde är -2,1.

Speciellt synen på den egna ekonomin har blivit betydligt dystrare. 38 procent av konsumenterna uppskattar att deras egna ekonomiska läge försämrats sedan ett år tillbaka.

Oro för framtiden

Även finländarnas förväntningar på hur ekonomin kommer att utvecklas har sjunkit. Jämfört med året innan är de ekonomiska utsikterna nu klart dystrare.

I undersökningen bedömde konsumenterna att den egna penningsituationen försvagats från god till genomsnittlig.

Mikko Spolander

Ekonomin väntas krympa nästa år – men energin och många produkter blir billigare

Enligt Finansministeriet har pristoppen för råvaror nåtts.

Statistiken visar också att många anser att tidpunkten nu är dålig för inköp av kapitalvaror, alltså får bil- och bostadsköp vänta. Planerna för sådana inköp var under den genomsnittliga nivån.

Finländarna upplever också att risken för att råka ut för arbetslöshet stigit.

Uppgifterna framgår i Statistikcentralens undersökning om konsumenternas förtroende, som besvarades under första halvan av december månad av 1 008 personer bosatta i Finland.