Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bantningsläkemedlen ökar i popularitet – men kurerna är dyra

Uppdaterad 27.12.2022 09:30.
Ett måttband runt en mage.
Bildtext Bantningsläkemedel kan ordineras av läkare åt personer som lider av fetma.
Bild: Silja Viitala / Yle

Bantningsläkemedlen reglerar hunger- och mättnadskänslorna och underlättar viktnedgång av hälsomässiga skäl. Men för många är kurerna allt för dyra.

Användningen av bantningsläkemedel i Finland har tilltagit markant under de senaste åren, uppskattar fetmacentralen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

Många söker sig nu till läkare för att be om läkemedel mot fetma efter att de har läst om fenomenet på sociala medier, eller i traditionell media.

– Bakom det här ligger framför allt större kännedom om läkemedlen. Antalet personer som lider av fetma har också ökat, men i Finland har det redan under en lång tid funnits hundratusentals personer som skulle dra nytta av läkemedlen, säger Kirsi Pietiläinen, överläkare vid fetmacentralen vid HUS.

Bantningsläkemedel ordineras vanligen åt personer vars BMI är minst 30, eller 27 ifall personen har en sjukdom som är associerad med fetma, såsom diabetes typ 2, hypertoni eller problem med fettomsättningen.

Kvinnor är överrepresenterade bland dem som söker sig till vård. Enligt Kirsi Pietiläinen är bantningsläkemedel vanligast bland kvinnor i 50-årsåldern.

Många som skulle dra nytta av bantningsläkemedel får av ekonomiska skäl ändå klara sig utan dem. Medicinerna kostar upp till 100–180 euro per månad.

Livsstilsförändring nödvändig trots läkemedel

På den finländska marknaden finns det många preparat som lämpar sig för viktnedgång, berättar Eeva Sofia Leinonen, överläkare på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet.

Läkemedlen i tablettform består av orlistat, som minskar på absorberingen av fett, samt av naltrexon och buproprion, som minskar på matlusten. Liraglutid som injiceras under huden ökar mättnadskänslan och håller hungern i styr.

Pietiläinen vid HUS påminner ändå om att en livsstilsförändring är det viktigaste för att få bukt med ohälsosam fetma.

– Det lönar sig att börja göra förändringar direkt man börjar med läkemedlen. När man upplever mättnadskänslor lättare och inte längre har känner hunger eller sötsug oavbrutet är det lättare att göra ändringar i kosthållningen.

Många bantningsläkemedel har tidigare dragits bort från marknaden men enligt Pietiläinen är det tryggt att använda de nuvarande läkemedlen. Vissa biverkningar kan ändå förekomma, som illamående, förstoppning, diarré och halsbränna.