Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen misstänker: Äldre man tände på Rautjärvis kyrka, körde 30 kilometer, tände på småhus och dog

Uppdaterad 27.12.2022 10:19.
Vid 10-tiden på juldagen brann ett småhus ungefär 30 kilometer ifrån Rautjärvis kyrka. En man hittades bland husets ruiner. - Spela upp på Arenan

Polisen har en misstänkt för branden i kyrkan i Rautjärvi. Den misstänkta mannen hittades död i ruinerna till det småhus som även det brann ner under söndagen.

Den misstänkta personen är en äldre man som hittades död i ruinerna till det egnahemshus som utöver Rautjärvis kyrka stod i lågor på söndag.

Kriminalkommissarie Saku Tielinen som leder utredningen säger att det här är ett spår som polisen utreder för tillfället, men att de utreder också andra alternativ.

Enligt honom är mannen som hittades i det nedbrunna huset samma man som polisen efterlyste under måndagen.

Rautjärvis kyrka som står i lågor.

Polisen utreder bränderna i Rautjärvi – det här vet vi så här långt

Det kan finnas ett samband mellan juldagens kyrkbrand i Rautjärvi och en småhusbrand i samma kommun samma dag. Polisen misstänker att i alla fall en av bränderna var anlagd.

Polisen misstänker att mannen band för kyrkans utgång med snören och tände på kyrkan. Kyrkbranden upptäcktes vid halv niotiden på juldagsmorgonen.

Klockan 20 över tio fick polisen larm om ytterligare en brand, på Torsantie ungefär 30 kilometer från kyrkan. I branden förstördes ett småhus och ett litet gårdshus.

Polisen misstänker att mannen körde från kyrkan till egnahemshuset och tände på det, varefter han avled. Polisen kommenterar inte dödsorsaken.

Fallet utreds för närvarande som grovt sabotage. Tielinen utesluter ändå inte att det skulle kunna handla om till exempel mordförsök.

Polisen välkomnar fortfarande iakttagelser som kan underlätta utredningen.

Ilta-Sanomat var först med att rapportera om saken.

Tulipalossa tuhoutunut auto ja rakennus.
Bildtext Intill småhusets ruiner hittades också en nedbrunnen bil. Polisen efterlyste under måndagen iakttagelser om en vinröd halvkombi Opel Astra från år 2020.
Bild: Kari Saastamoinen / Yle

Artikeln har uppdaterats.