Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå fick för få och för dyra offerter – konkurrensutsätter vinterunderhållet på nytt

Åkrar med massor av snö i december 2022.
Bildtext Den 12 december 2022 fanns det mest snö i hela landet i Sjundeå, snödjupet var 46 centimeter i Sjundby.
Bild: Veronica Montén / Yle

För andra vintern i rad sköts snöplogningen på Sjundeås vägar med specialarrangemang.

Kommunstyrelsen beslutade avbryta upphandlingen av vinterunderhållet på sitt möte i december. Upphandlingen ledde inte till önskat resultat.

Tanken var att avtalstiden för en ny eller flera nya entrepenörer skulle inledas 1.12.2022.

Intresset bland entrepenörerna att sköta bland annat snöplogning i kommunen visade sig ändå vara klent. Bara en entrepenör har visat intresse för uppgiften och har lämnat in giltigt anbud. Det anbudet var dessutom dyrare än kommunen hade räknat med.

Sjundeå har delat upp kommunen i mindre områden för vägunderhåll. På det sättet kan entreprenörerna ge anbud för respektive område eller områden.

Nu kan det bli aktuellt att justera på de här områdena då kommunen i rask takt börjar på ny kula och hoppas på bättre resultat under följande upphandling.

Kommunen uppger att de har varit förberedda på att sköta vinterunderhållet med tillfälliga arrangemang tills den nya upphandlingsrundan är klar.

Enligt tidningen Västra Nyland blir det företaget Rasmus Nordström som sköter om vinterunderhållet i Sjundeå våren 2023. Sjundeås tekniska direktör Markus Moisio har fattat ett tjänstemannabeslut om ett avtal med företaget till slutet av april.

Diskussion om artikeln