Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gängmedlemmar kan hjälpas ur våldspiralen – men bara om de vill bli hjälpta

En teckning av en knuten näve, som finns längs en silhuett av en kropp.
Bildtext Personer med våldstankar kan få hjälp.
Bild: Stina Tuominen / Yle

Under hösten har det pratats mycket om gängvåld i Finland. Politiker grälar om vilka åtgärder som borde sättas in. Experter säger att det bästa sättet att få slut på våldet är att hjälpa dem som utför våldshandlingar.

– Det är bra att det allt mer pratas om problemen, men vi måste också minnas att inte blanda ihop begreppen. Det finns gatugäng och det finns ungdomsbrottslighet. I gängen är de allra flesta unga vuxna, säger Noora Jokinen, som är ledande expert inom våldsförebyggande arbete inom Aggredi i Åbo.

Aggredi-programmet riktar sig till människor som är eller har varit våldsamma eller upplever att de har våldsamma tankemönster som de behöver hjälp med att ta sig ur.

Enligt polisen finns det för tillfället cirka tio gatugäng i Finland. Av dem finns åtminstone en gruppering i Åboregionen. Gatugängen är grupperingar av unga personer, ofta från förorter, som gått in för en kriminell bana.

Polisen i sydvästra Finland har under hösten utrett flera misstänkta brott med kopplingar till gatugängsverksamhet i Åboregionen. Det handlar bland annat om flera fall av rån, utpressning och mutbrott. De första domarna har redan fallit.

En ung kvinna med ljust hår, glasögon med mörka skalmar och en svart munkjacka sitter i en soffa med en Muminmugg i handen.
Bildtext Enligt Noora Jokinen behöver du inte vara orolig för organiserad brottslighet då du rör dig på gatorna, men gängmedlemmarna och deras närmaste lever i en ständig osäkerhet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Polisen uppger att de varit i kontakt med ungdomarnas familjer och samfund. Polisens uppfattning är att situationen nu lugnat ned sig.

Noora Jokinen säger ändå att det finns mycket arbete att göra. De som är med i gatugäng är vuxna personer som håller på med organiserade brott. Är du med i ett sådant gäng är det är svårt att bryta mönster och lämna sitt gamla liv. Men det är många som vill det, och som lyckas med det.

Det bästa sättet att få slut på våldet är att hjälpa dem som utför våldshandlingar

Noora Jokinen

– De flesta som rör sig i kriminella gäng vill bort därifrån. Jag kan inte avslöja hur många gängmedlemmar vi hjälpt att bli av med sitt våldsamma beteende, men sammanlagt har vi i fjol haft cirka 50 kunder, säger Jokinen.

Bland dem finns gängmedlemmar, men också andra personer som har ett våldsamt beteende, tänker på våldsamma handlingar, planerar skolskjutningar eller andra våldsdåd.

En röd adventljusstake med elljus och en vit tavla med texten "Mikään ei koskaan ole kaikkein pahinta".
Bildtext ”Inget är någonsin det allra värsta” – sagt av en fånge på Kakola.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Det är svåra och långa processer att komma ur gäng. De som vill behöver mycket stöd och hjälp, och ofta måste de flytta till någon annan ort, säger Jokinen.

Identiteten är så präglad av gänget. Det är ens vardag, där finns släktingar och alla vänner. Det är svårt att hitta sin plats i samhället på ett helt nytt sätt utan kriminella kopplingar.

Måste själv vara aktiv och vilja lämna våldet bakom sig

Aggredis filosofi handlar om att kunden på tu man hand diskuterar med experter inom våldsförebyggande arbete eller med erfarenhetsexperter, personer som själva har ett våldsamt förflutet. Man strävar efter att hålla minst tio samtal, oftast tjugo samtal för att motivera kunden, ge hen stöd och hjälp, så att hen faktiskt klarar av att bryta ett våldsbejakande mönster.

Det är alltid fråga om att kunden måste vara aktiv och vilja ha en förändring i sitt liv. Kunderna är i åldern 18–49 år.

– Det är hela ditt liv som du måste lämna. Det är det svåraste, att vara tvungen att börja om helt och hållet. Vad får du istället? säger Jokinen.

Ett schackbräde med pjäser, ett paket näsdukar och ölglasunderlägg med texten Aggredi ligger på ett litet svart bord.
Bildtext Många som utför våldsamma handlingar är eller har själv varit offer för våld.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Aggredis verksamhet har varit så effektiv att verksamheten hela tiden växer. Verksamheten började 2006 i Helsingfors, och efter det i Kuopio. För två år sedan startades projekt i Åbo, Björneborg och Tammerfors, och från och med början av 2023 blev programmen varaktiga på alla de tre orterna. Nu har man startat nya projekt i Lahtis, och i början av 2023 inleds projekt i Uleåborg.

I år kommer Aggredis anställda också att besöka Sverige, för att tillsammans med svenska experter diskutera om goda och sämre lösningar för att få bukt med gatuvåld och ungdomsvåld.

Förutom diskussioner med vuxna besöker Aggredis anställda också skolor och gör förebyggande arbete, berättar om vad som händer om man hamnar i ett kriminellt gäng. Eftersom det finns ett tiotal kriminella grupperingar i Finland så finns det ungdomar i riskzonen för att bli inblandade i kriminaliteten.

Aggredi-programmet är kostnadsfritt för dem som medverkar och finansieras av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA), som ansvarar för Veikkaus Oy:s spelavkastning.