Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Putinpriser, energikrig och klimatbiljetter – här är årets nyord

Uppdaterad 27.12.2022 14:34.
Vladimir Putin, ett vindkraftverk och ett lokaltåg i Berlin
Bildtext Nyordslistan innehåller 35 svenska ord som har myntats eller blivit vanligare under 2022. Bland annat Rysslands President, energikrisen och trafik figurerar i listan.
Bild: Sergei Guneyev / AFP,Antti Ullakko / Yle,

Språktidningens och Språkrådets årliga nyordslista präglas av kriget i Ukraina och de kriser som uppstått som följd. Här har vi samlat alla 35 nyord med definitioner.

Många finländare har under slutet av året levt i energifattigdom och tvingats betala Putinpriser för sina produkter.

– Många talar nu om en permakris, en period av flera parallella samhällskriser. Det är kanske det ord som sammanfattar världen tydligast just nu, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet i ett pressmeddelande.

Vill du testa dina nyordskunskaper innan du läser hela listan? Gör vårt quiz!

Nyordslistan 2022.

Quiz! Vet du vad 2022 års nyord betyder?

Brösta, klimatbiljett och selfiemuseum är tre av nyorden.

Tredje året av krisrelaterade ord

Nyordslistorna för både 2020 och 2021 var starkt kopplade till coronapandemin. Då blev coronahundar, hybridmöten och postcovid kända för allmänheten.

Den krisrelaterade trenden fortsatte i år, men med på listan finns även gladare ord och uttryck.

Det här var också året då många klädde sig enligt trenden Barbiecore, jagade perfekta bilder på selfiemuseer och drömde om att favoritlaget skulle ha dagen.

Nyordslistan innehåller 35 svenska ord som har myntats eller blivit vanligare under 2022.

Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender, som mönster för hur nya ord bildas och lånas in i svenskan.

Nyorden 2022

Goblin mode årets ord

Också en av de mest prestigefyllda engelska ordböckerna, Oxford english dictionary, har släppt ordet som de titulerar som årets ord.

I år föll valet på uttrycket goblin mode, som betyder att på ett självcentrerat, slarvigt eller girigt sätt ägna sig åt antisocialt beteende som går emot samhällets normer.

Det här är första gången som publiken fick rösta fram Oxfords års ord bland flera alternativ. Näst mest röster fick ordet metaverse, som beskriver en hypotetisk virtuell verklighet.

Fattas det något nyord eller är något ord överflödigt? Du kan kommentera artikeln tisdagen den 27 december 2022.

Diskussion om artikeln