Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Särbor, dyra elräkningar och ett otänkbart krig – här är Yle Österbottens mest lästa artiklar 2022

Kollage av fem personer.
Bild: Yle

Coronan släppte sitt grepp om samhället – i stället var det kriget i Ukraina som satte sin prägel på året. 2022 går mot sitt slut och det är dags att blicka tillbaka på året som gick.

Om de två föregående åren dominerades av coronanyheter var det kriget i Ukraina – och allt det förde med sig – som fyllde rubrikerna 2022. Men året bjöd också på en hel del annat, från inställda konserter till ovanliga boendearrangemang.

Här är listan över Yle Österbottens tio mest lästa artiklar från 2022.

10. Elpriset skjuter i höjden

I augusti höjde Vasa Elektriska priset på el till 10,70 cent per kilowattimme, nästan en fördubbling jämfört med prisnivån sommaren 2021.

I september kom följande höjning, denna gång till närmare 30 cent per kilowattimme. Det här väckte reaktioner både bland privatpersoner och lokalpolitiker.

Ett par dagar efter nyheten intervjuade Yle Österbotten Vasa Elektriskas vd Stefan Damlin om saken. Många var intresserade av att höra vad han hade att säga. Artikeln visades 9 778 gånger.

9. Lagändring sätter käppar i hjulet för blivande skolkuratorer

Sedan årsskiftet räcker inte längre en examen i utvecklingspsykologi för att man ska få arbeta som skolkurator.

För Emma Nykvist som fick sitt betyg den 11 januari innebar det här att hon blev tvungen gå en tilläggsutbildning för att få behörighet för sitt drömyrke. Enligt Nykvist hade situationen kunnat undvikas med bättre kommunikation från Åbo Akademis sida.

Artikeln hade 9 858 sidvisningar.

8. Alexeys familj i Ryssland stöder kriget i Ukraina

En knapp månad efter Rysslands invasion av Ukraina träffade vi Alexey Kriventsov i Korsholm.

Kriventsov flyttade till Finland 2007. För honom förändrade kriget relationen till hans släktingar i grunden, eftersom de stöder både Putin och kriget.

I juli träffade vi Alexey igen. Då hade han besökt sin familj i S:t Petersburg och berättade om den propaganda som härskar i Ryssland.

Båda artiklarna lockade många läsare; den senare visades 9 933 gånger.

7. Jan byter ut rävarna mot solpaneler

Pälsfarmarna har haft många tunga år bakom sig, och kriget i Ukraina gjorde inte situationen bättre.

Jan Käcko i Pedersöre lade av med pälsfarmningen i mars. I stället började han farma solenergi.

Käcko satsade 40 000 euro på 132 solceller, en investering han räknar med att ska betala tillbaka sig på sex–sju år.

Yle Österbotten träffade honom i början av hösten, och artikeln samlade 10 932 visningar.

6. Finländarna höjer krisberedskapen...

Kriget i Ukraina fick många att fundera på säkerhetsfrågor, också här i Finland.

Det här är något man lade märke till på Försvarsutbildningsföreningen, i och med att det var många som tog kontakt för att fråga om krisberedskap.

I början av mars talade vi med Kari Rönnqvist från Försvarsutbildningsföreningen och Kaj Sundfors från Mellersta Österbottens och Jakobstadsregionens räddningsverk. Också artikeln väckte intresse med 11 076 sidvisningar.

5. ... och sänker värmen

Stigande priser var ett genomgående tema under året. Det här fick många att fundera på sätt att spara.

Ett sätt att spara kan vara att sänka temperaturen i rum eller fastigheter som inte används. Gör man det finns det några saker som är bra att tänka på för att undvika problem med till exempel fukt i konstruktionerna.

Det här ämnet skrev vi om i slutet av september. Artikeln visades 11 546 gånger.

4. Konsert ställs in i Jakobstad

Efter två år präglade av coronapandemi skulle 2022 bli alla tiders festivalsommar. I Jakobstad väntade man celebert besök när bland andra Uriah Heep och Deep Purple skulle äntra scenen på Centralplan i slutet av juli.

Men så blev det inte. Ett tag efter att konserten egentligen skulle ha börjat meddelade arrangören RH Entertainment att konserten ställs in på grund av problem med säkerheten, och besvikna konsertbesökare fick styra kosan hem igen.

Artikeln samlade hela 12 142 sidvisningar. För RH Entertainment blev fadäsen ödesdiger, och företaget ansökte om konkurs i november.

Säkerhetsvakter och besvikna festivalbesökare på Pietarsaari Open Air på Centralplan i Jakobstad.

Pietarsaari Open Air ställs in på grund av säkerhetsproblem

Orsaken uppges vara scenen, som inte fyller säkerhetskraven.

3. Maria är orolig för sin familj i Ukraina

Den 24 februari ställdes mångas värld på ända när vi vaknade till nyheten om att Ryssland inlett ett anfall mot grannlandet Ukraina.

En som berördes direkt av nyheten var korsholmaren Maria Skog, vars familj bor i Ukraina, cirka 40 kilometer från den ryska gränsen.

Vi träffade henne samma dag som kriget började. Artikeln visades 12 832 gånger.

2. Sara och Adis bor isär och planerar för sitt andra barn

I jul fick vi träffa särborna Sara Renkonen och Adis Sabic i Vasa. Paret flyttade isär under coronapandemin, och till en början trodde de att det innebar slutet på deras relation.

Snart märkte de dock att deras relation tvärtom fungerade bättre när de inte bodde tillsammans hela tiden. När Yle Österbotten hälsade på hos dem planerade de för ett andra barn.

Artikeln om Sara och Adis samlade 16 059 sidvisningar.

1. Allt blir dyrare

Redan innan kriget i Ukraina var ett faktum var det många saker som hade blivit dyrare. I början av året steg många basutgifter med tre–fyra procent efter att ha legat på nästan samma nivå i flera år.

En expert Yle Österbotten talade med i början av februari bedömde att höjningen var tillfällig och att priserna troligen skulle sjunka igen under våren.

Om vi bara hade vetat.

Vi pratade också med två familjer som berättade hur de gör för att klara av vardagen. Artikeln var den mest lästa under året med 16 986 sidvisningar och tjänar samtidigt som en påminnelse om hur lite vi sist och slutligen vet om framtiden.

Yle Österbotten tackar alla sina läsare för det gångna året och önskar alla ett riktigt gott nytt år 2023!

Diskussion om artikeln