Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regionförvaltningsverket prickar Åbo för köerna vid rådgivningen – i höst var 4 000 barn i kö för regelbundna hälsokontroller

Ett barns hand håller i en pusselbit.
Bildtext I de regelbundna hälsokontrollerna följer man upp barnets hälsa och utveckling. Arkivbild.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har gett Åbo stad en anmärkning för köerna vid stadens barnrådgivning. Regionförvaltningsverket bad Åbo stad om en utredning gällande saken tidigare i år.

Regionförvaltningsverket gav en anmärkning om brister och lagstridigheter som upptäckts i återkommande inspektioner av barnrådgivningen. Samtidigt fäste regionförvaltningsverket också uppmärksamhet vid bristen på hälsokontroller inom skolhälsovården i Åbo.

Enligt regionförvaltningsverket räcker det med en anmärkning eftersom Åbo har meddelat att man redan börjat ta itu med att korta ner köerna vid rådgivningen. Regionförvaltningsverket bad tidigare i höst staden om en utredning gällande situationen vid såväl barnrådgivningen som inom skolhälsovården.

När det gäller hälsokontroller för barn har Åbo enligt regionförvaltningsverket inte uppfyllt de lagstadgade kraven som ställs i statsrådets förordning om rådgivningsverksamhet. Åbo har bland annat instruerat att en läkarkontroll som borde göras när barnet är åtta månader gammalt ska göras när barnet är två år gammalt, och att en läkarkontroll som borde göras när barnet är fyra år gammalt görs när barnet är fem år.

Personalbrist och rusning i flera år

Enligt regionförvaltningsverket är det tillåtet med lite variation i de regelbundna hälsokontrollerna, men att det i Åbos fall handlar om en för stor variation i kontrollerna.

Regionförvaltningsverket tycker att det är mycket oroväckande att över 4 000 barn i Åbo inte hade fått en lagstadgad regelbunden hälsokontroll i början av hösten. I detta fall har Åbo agerat lagstridigt, anser regionförvaltningsverket.

Barnrådgivningen i Åbo har lidit av personalbrist och rusning i flera år. Problemen började under coronaåren. Enligt Åbo stad är cirka 1 500 barn i kö för hälsokontroller just nu, men förra veckan blev rådgivningens telefontjänst återigen belastad på grund av personalbrist.

Artikeln är en översättning av artikeln Turku sai huomautuksen neuvoloidensa tukkeesta – pahimmillaan määräaikaistarkastuksia odotti yli 4 000 lasta skriven av Johanna Lehtola. Artikeln har översatts av Maria Lammassaari.