Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vd för säkerhetsbolag om misstankarna mot våldsamma ordningsvakter: ”Otrevligt, det är ju vi som ska stå för säkerheten”

Uppdaterad 28.12.2022 14:07.
Vartijoita ja nuorisoa Tikkurilan rautatieasemalla.
Bildtext Arkivbild
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt polisen har sex ordningsvakter misshandlat och förnedrat folk på järnvägsstationer, och sen filmat övergreppen. Niclas Sacklén, vd för säkerhetsbolaget Avarn fördömer våldet.

Polisen i Östra Nyland utreder ett fall där sex ordningsvakter misshandlat och förnedrat sina offer. Brotten ska i stor utsträckning ha begåtts på järnvägsstationer i huvudstadsregionen.

De misstänkta jobbar på säkerhetsbolaget Avarn Security.

Bolagets vd Niclas Sacklén säger att bolaget ser allvarligt på misstankarna.

– Vi har nolltolerans mot sådant här och fördömer absolut alla våldsamheter. Det strider mot våra värderingar. Det är ju vi som ska stå för säkerheten på de här platserna och därför är det speciellt otrevligt.

Enligt polisen har ordningsvakterna bland annat misshandlat sina offer med batongslag och sparkar. Brotten har skett under arbetstid på de områden som vakterna ska hålla ett öga på. De har själva filmat sina våldshandlingar. I ett fall leds en ung man in i ett skogsparti bredvid perrongen där han misshandlas med teleskopbatong.

Överraskning

Polisens misstankar kom som en överraskning, enligt Sacklén. Bolagets ledning fick veta om den pågående utredningen under julhelgen. Vid sidan om polisens undersökning ska bolaget också genomföra en intern utredning.

– Vi ska gå igenom det som hänt och analysera det kilometerlånga materialet som finns. Och sedan hjälper vi polisen så gott som vi kan, bland annat med att identifiera vilka det är som ska utredas.

Varje gång maktmedel används ska ordningsvakten skriva en rapport över det som hänt. Rapporterna arkiveras och används då bolaget utvärderar sin egen verksamhet.

– Men det finns inga rapporter för de här fallen som det är fråga om nu.

Och överhuvudtaget ska tröskeln vara hög för att ordningsvakterna ska bruka maktmedel.

– Att stå på en järnvägsperrong klockan tolv på natten hör till det mest stressande arbetsuppgifterna som finns i den här branschen. Men därför har också tjejerna och killarna som gör det utbildats. Att ta till hårdhandskarna så att säga, ska de endast göra i yttersta nödfall.

Avarn håller utbildningar om användningen av maktmedel varje vecka.

Lovar bättring

Med 3500 anställda är Avarn ett av landets största bolag i branschen. Polisen utför bakgrundsundersökningar på alla som som ansöker om kort för ordningsvakt.

– Det händer sällan. Vi har över 3000 ordningsvakter. Och det lilla jag sett av polisrapporterna har visat att det är något de försökt göra i skymundan.

Enligt Sacklén är personalomsättningen på bolaget låg. Om det visar sig att en anställd brutit mot reglerna får personen i första hand en varning. Allvarliga övertramp kan också leda till att anställningsförhållandet avslutas. Men han vill inte svara på frågor om de anställda som misstänks för brott.

– I det här fallet verkar det som att saker har gått totalt fel. Men man är också oskyldig tills man bevisas skyldig

Av samma orsak vill inte Sacklén berätta hur lång arbetserfarenhet de brottsmisstänkta ordningsvakterna har.

Han säger att bolaget ska vidta åtgärder.

– Vi utreder vad som kan göras och hur vi kan bli bättre på att utföra vårt uppdrag.

Rättad 27.12.2022 klockan 12:13. Bolagsnamnet stavas Avarn. De har flera andra sorters verksamheter än ordningsvakter, därför är säkerhetsbolag en lämpligare benämning än vaktbolag.

Rättad 27.12.2022 klockan 12:45. Det är sex ordningsvakter som misstänks för brott, inte åtta.

Rättad 28.12.2022 klockan 14:07. Väktare ändrats till ordningsvakter som är den korrekta benämningen i det här fallet.