Många patienter på akuten i Vasa under julhelgen: ”Otroligt mycket infektioner just nu”
Brådskan på samjouren vid Vasa centralsjukhus fortsatte under julhelgen. På juldagen nåddes en patienttopp, med 185 patienter på ett dygn. Därtill är det svårt att få isoleringsrummen att räcka till, uppger servicechefen.
I mitten av december beskrevs läget på akuten vid Vasa centralsjukhus som katastrofalt, med ovanligt många sjuka och extra svårt att hitta lediga avdelningsplatser för de patienter som behövde fortsatt vård.
Den gångna julhelgen har varit en liten aning lugnare vad gäller problematiken med att akuten blir en flaskhals där patienter ligger kvar i väntan på nästa vårdplats, uppger Ann-Katrin Brandtberg som är servicechef för akuten.
– Men vi har nog fortsatt väldigt många patienter. Som mest under ett dygn hade vi 185 patienter på juldagen, så nog har det varit en jobbig jul. Det går otroligt mycket infektioner just nu, säger Brandtberg.
Inte en dag utan corona
Enligt Brandtberg är det fortsättningsvis såväl influensa som RS-virus i farten. Dessutom har akuten vårdat rätt många småbarn som har drabbats av svår snuva som täpper till luftvägarna. Därtill kommer den envisa coronan.
– Vi har nog inte sett en enda coronafri dag här på långa tider, säger Brandtberg.
Brandtberg berättar att sjuskötare på akuten hon talat med under tisdagen jämfört läget just nu med vad som brukade vara normalt före coronapandemin. Vårdpersonalen har dessvärre tvingats vänja sig vid helt nya nivåer av brådska och tyvärr tycks stressen vara det nya normala, enligt Brandtberg.
Det som var normalt före pandemin har man inte lyckats återgå till. Men personalen gör sitt yttersta för att hjälpa den stora mängden patienter som kommer till akuten för vård.
– Förr skulle det här ha varit jättemycket, sa de skötare jag talade med.
För få isoleringsrum
Hur läget sett ut på intensivvårdsavdelningen under julen kan Brandtberg inte uttala sig om, men hon säger att man vid akuten dagligen gör ett flertal bedömningar vad gäller fortsatt vård av covidpatienter. Några tas in för vård, medan andra kan fortsätta klara sig hemma.
Inte sällan uppdagas det att patienten också har covid, utöver det som de sökt vård för.
Att det är stora mängder coronavirus i farten leder också till att personalen på akuten har svårt att lyckas isolera alla patienter som borde hållas isolerade.
– Rummen räcker helt enkelt inte till.
Enligt Brandtberg finns inga större förhoppningar om att trycket på akuten skulle minska den närmaste tiden.
– Vi brukar normalt ha mycket patienter i mellandagarna. Många är hemma på lov, det brukar också synas hos oss.