Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyrverkeriförsäljningen har inletts – flera städer begränsar var man får skjuta upp raketer

I dag har försäljningen av fyrverkerier börjat.

Från och med i dag, tisdag, får man köpa fyrverkerier i hela Finland. Du får enbart skjuta raketerna på nyårsafton mellan klockan 18.00 och 02.00.

I dag har försäljningen av fyrverkerier börjat. De säljs fram till nyårsafton. De kan dock bara skjutas på nyårsafton mellan klockan 18.00 och 02.00.

Skyddsglasögon är nödvändiga för de som hanterar fyrverkerierna och befinner sig på nära avstånd. Efter förra årsskiftet vårdades minst 13 personer för ögonskador på sjukhus runtom i Finland. Det var minst två fler än vid tidigare nyårsfiranden.

Det gäller också att hålla koll på var man får skjuta. Under de senaste åren har nämligen många städer begränsat användningen av fyrverkerier i sina centrumområden, skriver STT.

En del städer satsar också på gemensamma fyrverkerier eller lasershower i stället för fyrverkerier. Ifjol avstod många städer från gemensamma större fyrverkerier på grund av coronaviruset, bland annat Åbo. Några liknande beslut har inte rapporterats hittills och det har inte heller kommit något specifikt önskemål om sådant från hälsomyndigheterna i år.

Under senaste nyårsnatt rapporterade polisinrättningar och räddningsverket runtom i landet om flera uppdrag, men inga större olyckor rapporterades. Helsingforspolisen fick dock mycket jobb på grund av att fyrverkeripjäser avfyrades mot människor och bilar. Man lyckades ändå undvika personskador.

Kom ihåg det här då du använder fyrverkerier: