Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olkiluoto 3 producerar el igen – kom igång till slut under onsdagsnatten

Uppdaterad 28.12.2022 04:54.
En person i skyddskläder tar ett foto inne i Olkiluoto 3.
Bildtext Kärnkraftverket Olkiluotos tredje reaktor är Europas största energiproducent.
Bild: Veera Korhonen

Nu är Europas största elproducent, kärnreaktorn Olkiluoto 3 kopplad till den finländska stamnätet.

Kärnreaktorn OL3 är över ett årtionde försenad, och mönstret höll i sig på tisdag kväll. Enligt Industrins Kraft skulle elproduktionen komma i gång vid 19-tiden, men det dröjde till ungefär klockan ett på natten innan mätarna visade högre än noll gigawatt.

När reaktorn kom igång vid ettiden var produktionen 430 megawatt per timme, men effekten ska höjas till full effekt innan klockan 15. Då producerar kraftverket 1 600 megawatt el per timme.

Den här elproduktionen ingår i en testperiod för Olkiluoto-kärnkraftsverkets nyaste reaktor. Industrins Kraft uppskattar att Olkiluoto 3 kan börja sin reguljära elproduktion den 8 mars.

Den första testfasen kommer att pågå i elva dagar. Under de dagarna kommer elproduktionen att variera kraftigt. Efter den kommer kärnreaktorn stängas av i uppskattningsvis fyra veckor, så att experter kan kontrollera allting innan det startas om.

Efter pausen kommer nästa testfas, som varar i en månad. Under den kommer Olkiluoto 3 producera el med full effekt dygnet runt. Industrins Kraft uppskattar att det sker i början av februari.

Inleder testfas med sprickor i löphjul

Olkiluoto 3:s provkörning hade redan kört i gång tidigare på hösten – men testerna måste avbrytas då man upptäckte sprickor i löphjulen till alla av anläggningens fyra matarpumpar.

Provkörningen kan ändå fortsätta trots pumpskadorna. Tre av pumparna kommer drivas på full kraft, medan en fungerar som reserv.

Just nu är det möjligt att Finlands elproduktions- och importkapacitet inte räcker för att tillgodose efterfrågan på el. Olkiluoto 3 ses som en lösning problemet, eftersom reaktorn vid full effekt kan producera 15 procent av hela landets elproduktion.

Elproduktionen vid Olkiluoto 3 har försenats flera gånger. Ursprungligen skulle reaktorn stå klar redan år 2009.

Källor: STT, Industrins Kraft

Artikeln har uppdaterats efter att reaktorn började producera el igen.