Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljoner smittas i Kina dagligen – USA inför reserestriktioner för kinesiska turister

Uppdaterad 28.12.2022 22:32.
Folk köar med sina resväskor, på väg in i ett flygplan.
Bildtext Många kineser vill ut och resa igen då samhället öppnar upp.
Bild: EPA-EFE

Sjukhusen i Kina fylls igen med covidpatienter, efter att landet hävt de stränga coronareglerna. Samtidigt som kineserna har fått resfeber så funderar andra länder på att införa restriktioner mot kinesiska resenärer.

Tidigare den här månaden slopade Kina sina stränga coronaregler, som inkluderade masstestning och nedstängning av hela kvarter. Det här skedde efter landsomfattande demonstrationer i en skala som sällan syns i Kina.

Nu sprids ändå coronaviruset än en gång med ny fart i Kina. Enligt uppskattningar från hälsovårdexperter smittas miljontals människor av viruset dagligen.

Det är i synnerhet äldre som drabbas hårt av coronaviruset och behöver sjukhusvård.

Två vårdare i skyddskläder, ena bärr på en kudde.
Bildtext Köerna till sjukhusen rapporteras ringla sig långa igen.
Bild: EPA-EFE

Kina är det sista stora landet som börjar behandla viruset som en endemisk sjukdom, men de nya reglerna belastar den redan ansträngda sjukvården.

Under tisdagen rapporterade Kina tre coronarelaterade dödsfall, en siffra som tros vara i underkant. Andra, betydligt mindre länder rapporterade betydligt fler dödsfall i samband med att man öppnade upp samhället igen.

Utanför ett sjukhus i Chengdu köade folk för att få vård, och enligt rapporter led så gott som alla patienter vid sjukhuset av coronavirus.

– Jag har jobbat som ambulansförare i 30 år men jag har aldrig varit med om att det varit så här bråttom tidigare, sa en ambulansförare utanför sjukhuset.

Kineser vill resa igen men kan bli tvungna att testa sig

Ett steg mot tiden innan corona är att tillåta folk att resa till Kina utan att sitta i karantän. De här reglerna kommer att gälla från och med den åttonde januari.

Det här väntas också väcka kinesernas resfeber. En del resesajter rapporterade toppar i antalet kinesiska besökare efter att det blev klart att Kina öppnar för internationella resor.

Matkustajia Pekingin lentoasemalla
Bildtext 2019 gjorde kineserna 155 miljoner utlandsresor, år 2020 var antalet resor bara en bråkdel.
Bild: EPA-EFE

Andra länder förbereder striktare regler för kinesiska besökare

Men samtidigt som Kina slopar karantän för resenärer så funderar andra länder på striktare regler för kinesiska besökare.
Bland annat USA meddelande sent på onsdagen finsk tid att de nu kommer att kräva ett negativt coronatest för resenärer från Kina. Orsaken till specifika regler för kinesiska turister är att det inte finns tillräckligt med uppgifter om det verkliga coronaläget i Kina.

USA kräver att få tillgång till sekvenseringsdata. Enligt amerikanska myndigheter är det svårt att identifiera nya virusvarianter och begränsa deras spridning, om man inte får tillgång till data.

Indien och Japan kräver också ett negativt coronatest av kinesiska resenärer. De som testar positivt efter inresa till Japan måste tillbringa en vecka i karantän.

Tokyo planerar också att begränsa antalet flyg från och till Kina.

Innan coronapandemin reste 155 miljoner kineser utomlands årligen. År 2020 var motsvarande siffra bara 20 miljoner.

Källor: Reuters, the Guardian, BBC.

Artikeln uppdaterades med att USA nu beslutat skärpa restriktionerna för flygresenärer från Kina.