Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands stolthet skälls ut på sociala medier – moderskapsförpackningen kritiseras för att vara ohållbar

Produkter i FPA:s moderskapsförpackning år 2023.
Bildtext Moderskapsförpackningen för år 2023 är mindre än den har varit tidigare år på grund av inflationen. Ändå väcker den ilska hos miljösjälar.
Bild: © 2022 Stoodio Oy

Att dela ut nya babykläder som används bara en kort tid framstår inte som modernt i allas ögon. Också Folkpensionsanstalten (FPA) tycker att man borde prata mera om pengaalternativet.

Överutbud och överförbrukning.

Det här är moderskapsförpackningens grundläggande problem enligt miljöinfluencern Ami Värtö.

Moderskapsförpackningen gör att det årligen produceras en enorm mängd kläder och produkter vars användningstid är jättekort, säger Värtö.

Hon är en av dem som har kritiserat dagens moderskapsförpackning på Instagram och i kolumner – eller åtminstone det faktum att 95 procent av förstföderskorna väljer att ta emot den.

– Jag har tagit del av så många diskussioner där föräldrarna berättar att nästan alla produkter förblir oanvända, eftersom man ändå fick kläder och saker från annat håll eller införskaffade sådant som föll en bättre i smaken.

Moderskapsförpackning med barnkläder och tillbehör.
Bildtext Så här såg moderskapsförpackningen ut år 2015. Den delades ut åt barn som föddes under det året och följande år.
Bild: Kela

På Instagram har Värtös följare gått så långt som att kalla förpackningens produkter för ”kärnavfall”.

Värtö har ändå fått utstå kritik och tappat följare för att hon varit modig nog att utmana den ikoniska moderskapsförpackningen.

– Jag hör till medelklassen och jag har ingen brist på saker, så jag kan såklart inte sätta mig in i allas situation. Såklart finns det de som verkligen har ett behov av den. Men man borde tänka på om den verkligen behövs i samma utsträckning som nu.

Värtö tycker inte att vi helt och hållet ska sluta med förpackningen, eller åtminstone inte med moderskapsunderstödet. Men hon anser att förpackningen kunde bestå av produkter som man antingen lånar eller väljer ut enligt eget behov.

En stor förändring åt det bättre hållet skulle också vara att fler familjer skulle välja moderskapsförpackningens monetära alternativ, moderskapsunderstödet på 170 euro.

Loppmarknaderna ser hur blixtsnabbt moderskapskläderna förlorar värde

För en summa på 170 euro kan man köpa långt mycket mer begagnade kläder och saker än vad moderskapsförpackningen innehåller, säger Kirsti Juhonsalo som driver en loppmarknad i Uleåborg.

Juhonsalo säger att hon varje dag får ta emot produkter från moderskapsförpackningen som folk vill sälja vidare. Men alla loppmarknader går inte med på att ta emot produkter från förpackningen, och också Juhonsalo ser till att bara ta emot de bästa produkterna.

Enligt henne är moderskapsprodukterna av hög kvalitet. Dessvärre finns det ett överutbud av begagnade produkter från moderskapslådan, och de produkterna uppskattas inte. Många av produkterna som kommer till försäljning på Juhonsalos loppmarknad går slutligen till välgörenhet i utlandet.

Två moderskapsförpackningar intill varandra
Bildtext En annan loppmarknad i Uleåborg sysslar med att samla ihop begagnade produkter för att skapa nya återvunna moderskapsförpackningar som de kan ge åt mindre bemedlade. Då han de hushållen få både en moderskapsförpackning och moderskapsunderstödet.
Bild: Janne Körkkö / Yle

Ju äldre en produkt från lådan är, desto svårare är det att få den att gå i arv. Juhonsalo rekommenderar inte att man i något fall sparar produkterna ”för säkerhets skull” för att ge vidare åt släktingar eller eventuella framtida barn. Hon menar att det är störst chans att produkterna får en längre livslängd om de genast sätts i omlopp.

Till loppmarknaderna lönar det sig överlag inte att föra barnkläder som är äldre än fem år gamla, också om de inte skulle vara från moderskapsförpackningen.

– Modet ändrar och de börjar tyvärr se gamla ut.

FPA: Svårt med förändringar och kunderna motsätter sig

På FPA säger designern Veera Petäjä att de har utrett huruvida moderskapsförpackningen skulle kunna vara återanvändbar. Svaret var hur som helst nej.

Att återlämna produkterna per post skulle vara dyrt, och det skulle vara utmanande att försäkra sig om att produkten är fri från hundhår, dofter, mögel, och allergener och hälsorisker överlag.

Dessutom är det fastställt att värdet på förpackningen ska vara 170 euro. Det skulle vara svårt att avgöra och fastställa värdet om produkterna är begagnade.

En person går igenom barnkläder på en loppmarknad.
Bildtext En kund på loppmarknaden Oulun Vadelmatarha ska snart få sitt första barn och är på jakt efter barnkläder. Hon har också valt att ta emot moderskapsförpackningen.
Bild: Janne Körkkö / Yle

Petäjä säger också att det i praktiken inte skulle fungera att kunderna väljer ut produkterna själva. FPA konkurrensutsätter produkterna och därför måste en och samma produkt införskaffas i stora förutbestämda mängder.

Petäjä tror att faktorer som estetik, kvalitet och användbarhet kommer att bli allt viktigare i urvalet av moderskapsförpackningens produkter. Nuförtiden önskar FPA till exempel att en del av produkterna är i ekologisk bomull eller till en del är tillverkade av återvunnen fiber. Plaggens livslängd försöker man också optimera genom till exempel förlängningsbitar till bodies.

Produkterna tillverkas delvis i utlandet, men enligt FPA kräver man en utredning av produktionsförhållandena om tillverkningen sker i ett riskland.

Två damer letar efter barnkläder på en loppmarknad.
Bildtext Joy Volotinen får snart sitt andra barn och shoppar begagnade barnkläder. För henne är det en självklarhet att hon också ska ta emot moderskapsförpackningen. Hon är nöjd med dess innehåll.
Bild: Janne Körkkö / Yle

På basis av FPA:s kundundersökningar är kunderna nöjda med moderskapsförpackningen så som den är, säger Petäjä. Man har till exempel undersökt efterfrågan på begagnade produkter, och det har visat sig att de flesta familjer inte vill ha produkter som redan använts.

Petäjä understöder ändå Ami Värtös förslag om att kommunicera starkare om moderskapsstödet som alternativ till förpackningen, till familjer som inte behöver produkterna.

– Det här är definitivt en sak vi kunde bli bättre på.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Suomen ylpeyttä kutsutaan somessa myös ”ydinjätteeksi” – äitiyspakkaus saa kritiikkiä, koska käytettynä sen sisällöstä on vaikea päästä eroon. Artikeln är skriven av Anna Polo och översatt och bearbetad av Sofia Wasastjerna.