Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Företagare sadlade om till brottslighet – lurade försäljare på telefoner för tiotusentals euro

Ett bygg- och städningsföretag i Helsingfors slutade ta emot jobb och började istället med bedrägerier. Det misstänker polisen som nu meddelar att en stor utredning blivit klar.

Under fyra månader beställde de misstänkta mobiltelefoner och IT till ett värde av 80 000 euro i företagets namn. Några räkningar betalades aldrig och tekniken är fortfarande försvunnen. Två personer misstänkts nu för grovt bedrägeri.

Det är anmärkningsvärt att ett företag som tidigare sysslat med laglig verksamhet börjar användas för bedrägerier, skriver polisen i ett pressmeddelande. Försäljare uppmanas kolla upp företagskunder ifall de börjar ana oråd.

Relaterat

Trött ung kvinna sitter lutad mot en vägg

Norrena & Frantz: Har du blivit riktigt grundlurad någon gång? Vad hände?

Att luras kan vara ofarligt och skojigt (åtminstone för den som lurar). Aprilskämt om älgar i trädgården och stekpannor som också fungerar som parabolantenn är rätt harmlösa.

Vasabo åtalas för grovt bedrägeri – mannen kom över 40 000 euro i falska hyresintäkter

En man från Vasa står åtalad för grovt bedrägeri. Enligt stämningsansökan vilseledde mannen en representant för ett företag att betala hyra på 4 000 euro i månaden för en affärslokal. Det handlar om en restaurang i centrum av Vasa.

Den åtalade är företagets tidigare ägare. Mannen fungerade som mellanhand och vidarebefordrade betalningen till hyresvärden.

Den verkliga hyran var dock betydligt lägre, cirka 1 700 euro. Resten ska ha hamnat i den åtalade mannens egen ficka. Totalt handlar det om drygt 43 000 euro.

Bedrägeriet ska ha pågått mellan september 2018 och mars 2020. Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för mannen.

Man fick fängelsestraff i bedrägerihärva med över 50 offer

Österbottens tingsrätt har dömt en man till två års fängelse i en stor bedrägerihärva.

Mannen hade bland annat förfalskat fakturor och skaffat sig finansiering för en lastbil genom att uppträda som en representant för ett transportbolag. Han dömdes bland annat för identitetsstöld och bedrägeri.

Brotten begicks under de senaste två åren och antalet offer uppgick till över 50. Offren var till största delen privatpersoner och företag i Vasa, men en del av brotten begicks också på andra orter.

Bluffmeddelanden skickades i Vasa sjukvårdsdistrikts namn

Någon har skickat falska meddelanden i Vasa sjukvårdsdistrikts namn. Avsändaren vill att mottagaren ska skicka slutdelen av sin personbeteckning och på så sätt kunna öppna resten av meddelandet.

Nu går Österbottens välfärdsområde ut med en stark uppmaning om att inte öppna meddelandet och inte göra så som det står. Österbottens välfärdsområde skickar inte ut dylika meddelanden och ber inte om personers personbeteckning per meddelande.

Ärendet utreds som bäst och mer information ges tidigast under onsdagen.

– Vi känner i nuläget inte till vem som står bakom bluffmeddelanden, men vi vill varna eventuella mottagare att inte reagera på dessa, säger IT-direktör Pia Haglund på Österbottens välfärdsområde i ett pressmeddelande.

Personalen på välfärdsområdet blev varse bluffmeddelandet då en person som fått det kontaktade växeln.

– Ett tack riktas till kunden som tog kontakt. På detta vis får vi varnat allmänheten för riskerna med meddelandet, säger Haglund.

Bluffmeddelanden har skickats ut i Lappträsk biblioteks namn

Lappträsk kommun varnar för att flera bluffmeddelanden har skickats från e-postkontot som tillhör biblioteket i Lappträsk.

Meddelandets rubrik är Sähköposti och avsändaren är kirjasto@lapinjarvi.fi. Bifogad finns en pdf-fil.

Om du öppnat länken ska du omedelbart ändra ditt lösenord.

Kommunens ICT-ansvariga hjälper vid behov.