Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det finns isplaner i många byar trots att vintervädret är utmanande för både kommun och talkoarbetare

Barn skrinnar och spelar med klubbor på Isnäs sportplan.
Bildtext Barn skrinnar och spelar med klubbor på Isnäs sportplan. Isen görs på talko av ortsbor.
Bild: Kenneth Stenberg / Privat

Nyårshelgen med milda vinterdagar gör att isarna blir mjuka. Många naturisar i regionen är ändå redo för skrinnare. I Isnäs görs isen på talko och i Borgå kan man som mest skrinna på 17 olika ställen.

I Isnäs i Lovisa ska Kenneth Stenberg dra fram slangarna idag. Han har väntat på en period av kyligare vinterväder, men en sådan har inte kommit under julhelgen, så han och föräldraföreningen har beslutat att de får göra sitt bästa nu och se hur långt det bär.

– Lite svårt har det varit med både plus och minusgrader men nu ska vi göra det bästa så alla barn kan komma och skrinna.

I år har Lovisa stad gjort en stor förändring där rinken ligger. Staden har byggt nytt botten av asfalt och förbättringen av rinken är påbörjad och kommer att bli färdig till nästa säsong.

Det finns många entusiaster som gillar att åka skridsko i byn och Stenberg berättar att det brukar komma skridskoåkare också från omkringliggande byar.

– Dom har lovat kallt i natt och förhoppningsvis håller det på minussidan imorgon så jag hoppas vi har skrinnföre imorgon.

En traktor plogar snö bort från isen på Isnäs sportplan.
Bildtext Det är en ortsbo som ser till att planen är plogad då skolbarnen ska åka skridsko.
Bild: Kenneth Stenberg / Privat

Det är föräldraföreningen i Isnäs som har ansvar för rinken och isen på idrottsplanen. Stenberg är frivillig och han har samlat ihop både bybor och föräldrar till skolelever som hjälper till.

– Det behövs någon som drar slangen på isen, någon som tömmer slangar och så behövs det någon som står och pratar med mig medan jag väntar på att första lagret is ska frysa.

I och med att Lovisa investerat i en förbättrad grund och en bättre rink hoppas Stenberg på att behöva lägga bara 2-3 lager is den här säsongen. Den gamla grunden var så ojämn så förra säsongen räknade han med 10 lager is för att få det att bli jämnt.

En traktor plogar snö bort från isen på Isnäs sportplan.
Bildtext Föräldraföreningen i Isnäs fakturerar Lovisa stad för jobbet med isen. För pengarna har de ordnat disco åt barnen och köpt pulkor åt skolan.
Bild: Kenneth Stenberg / Privat

Kenneth Stenberg hyllar föräldrarna och de frivilliga som hjälper till. Han nämner också specifikt en ortsbo som plogar planen då det behövs.

Föräldraföreningen fakturerar Lovisa stad för jobbet de gör med isläggningen. Pengarna som kommer in går till eleverna.

– Vi har ordnat disco, varit på teaterresa och köpt pulkor till skolan för pengarna, berättar Stenberg.

Kenneth Stenberg har skött isandet på isen i Isnäs 4-5 år.

I Borgå finns det som mest 17 platser med skrinnbar is

På Borgå stad berättar idrottsplatsmästare Pasi Liitiäinen att det finns naturis som går att åka skridsko på i Sannäs, Illby och i Kerko. Han gör som Stenberg i Isnäs och suckar när det blir prat om vädret.

– Nog är det ganska svårt med vädret, men det har ändå varit ganska bra förhållanden att laga is.

I Finnby och Vanhamoisio har aktiva bybor lagt is med talkokrafter och i Grännäs, Kullo och Hindhår lägger Borgå stad is som bäst.

– Dom sprutar i byarna idag och imorgon på morgonen sprutar vi det vi hinner. Då det blir milt på fredag och lördag med mellan tre och fem plusgrader tar vi en paus.

Liitiäinen hoppas på kallare väder i början av nästa vecka.

Konstisen i Borgå.
Bildtext Stora konstisen i Borgå är ett säkert kort. Där finns skrinnbar is också då det är milt väder.
Bild: Yle/Katarina Lind

Idrottsplanerna och rinkarna i staden är många och jobbet stort. Liitiäinen berättar att staden har börjat laga naturis i Vårberga vid Kantelehuset, i Huktis och vid Kvarnbackens skola.

Han säger att isen i Hammars och i Tolkis borde vara skrinnbar.

– Och så ska vi ännu laga is i Estbacka och vid Pepot plan vid Pepot skola.

Förutom alla naturisplaner har staden också två konstisbanor, en i Näse och en i centrum.

Mot slutet av vecka publicerar staden en lista på alla planer där det går att åka skridskor och där det finns is. Listan går att hitta på idrottstjänsternas webbplats.

Diskussion om artikeln