Julhelgen har varit lugn på huvudstadsregionens skyddshem – få vill lämna hemmet under julen, men det kan bli svårt när vardagen börjar igen
Julhelgen har varit lugn på huvudstadsregionens skyddshem. Få vill söka professionell hjälp under julhelgen, och tar i stället skydd hos familj eller bekanta. Men när vardagen börjar igen är det många som söker hjälp.
– Det har varit ganska lugnt. Vi får sällan in nya klienter under julhelgen, säger Minna Remes-Sievänen, ansvarig socialarbetare vid Huvudstadens skyddshem.
– Det var en väldigt vanlig jul på vårt skyddshem. Vi hade mer fullt än ifjol. Pandemin syntes hos oss på att det var färre som sökte sig hit, säger Kristiina Väänänen, verksamhetsledare på Vanda skyddshem.
– Hos oss var det lugnt. Vi brukar ha rätt fullt hela året, säger Ljudmila Kettunen, chef på Skyddshemmet Mona.
Det är ganska tråkigt om man måste skicka klienten till Tavastehus eller Borgå, även om situationen i Finland sällan är sån att det inte finns någon ledig plats alls
Minna Remes-Sievänen, ansvarig socialarbetare vid Huvudstadens skyddshem
Remes-Sievänen berättar att de ändå fått ett antal samtal i början av veckan, genast efter julhelgen.
– VI har märkt under åren att folk sällan vill lämna hemmet under julhelgen. Endast i de värsta fallen tar de kontakt med myndigheterna.
De flesta söker hjälp hos släktingar eller bekanta, och tar kontakt med skyddshemmet först då vardagen börjar igen.
– En mer bråd tid för oss är i januari, efter helgerna. I hemmen har man kanske försökt få till en lugn jul, men sen krisar det till sig. En annan bråd tid är också efter sommarloven, då skolan börjar, säger Väänänen.
Jul med klappar och gran, även på skyddshemmet
Problem med våld eller missbruk i hemmet når ofta en kulmen under julhelgen. Trots det säger Remes-Sievänen att julen är som alla andra dagar hos dem.
– Vi pratar med klienterna, de får diskutera sin situation. Förstås har vi lite julfirande här också.
Även på Vanda skyddshem firades en traditionell jul, med julgran och presenter.
– Vi har fått donationer från privatpersoner och företag, det är härligt. Då kan vi ordna en riktigt trevlig jul och dela ut presenter till barnen och föräldrarna, säger Väänänen.
Under coronapandemin minskade antalet klienter drastiskt på både Huvudstadens skyddshem och Vanda skyddshem. Nu är antalet klienter på samma nivå som innan pandemin.
– Men vi har också fått tre nya klientplatser i början av året, säger Remes-Sievänen på Huvudstadens skyddshem.
– Vi har inte sett en stor skillnad, i något skede var det lite tystare. Under coronatiden var det oftare barnfamiljer som kom hit, säger Kettunen på Skyddshemmet Mona.
De som söker hjälp kan få fara till Borgå eller Tavastehus
Enligt Europarådets Istanbulkonvention borde det finnas betydligt fler skyddshemsplatser i Finland, något som till exempel Amnesty lyft fram. Remes-Sievänen instämmer, och säger att läget är speciellt dåligt i södra Finland.
– Speciellt i huvudstadsregionen borde vi ha fler platser. Även om det finns flera skyddshem i Helsingfors så söker många från de närliggande kommunerna skydd här. Det är ganska tråkigt om man måste skicka klienten till Tavastehus eller Borgå, även om situationen i Finland sällan är sån att det inte finns någon ledig plats alls.
Väänänen säger att de har förhållandevis bra med plats på Vanda skyddshem. Skyddshemmet var tidigare det största i Finland.
– Enskilda gånger kan vi ha huset fullt, då tvingas vi skicka klienter till andra skyddshem på huvudstadsregionen.
– Vi har klienter från hela Finland. Ibland är vårt skyddshem fullt, då hittar vi en plats till klienten någon annanstans, säger Kettunen.
Skyddshemmet Mona riktar sig endast till kvinnor, och speciellt till dem med invandrarbakgrund.
– Vi är glada över att många med invandrarbakgrund har tagit kontakt och hittat till vårt skyddshem.