Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortfarande ingen förklaring till varför en del hushåll i Korsnäs har illasmakande vatten – men inga hälsovådliga bakterier har ännu hittats

Vatten rinner från en kran ned i en diskho av stål.
Bildtext Vattnet i Kyrkbyn i Korsnäs är inte farligt att dricka, visar provsvar som kom på onsdagen.
Bild: Petri Lassheikki / Yle

Dricksvattnet i Korsnäs innehåller vad man vet inga bakterier som gör att det skulle behöva kokas före användning. Men vattnet luktar och smakar fortfarande illa.

Det var på tisdagen som man upptäckte problem med vattnet i Kyrkbyn i Korsnäs. Västkustens miljöenhet tog prover och en del av resultaten kom på onsdagseftermiddagen.

Proverna innehöll varken kolibakterier (E-coli) eller koliforma bakterier. På fredag väntas ytterligare ett provsvar. Då får man vet ifall vattenprovet som togs på tisdagen innehöll några enterokocker.

Ulf Granås som är teknisk chef i Korsnäs kommun, har under onsdagens lopp varit i kontakt med flera kommuninvånare som tycker situationen är jobbig.

– Vattnet luktar och smakar jordkällare, eller kanske mögel. Och det är naturligtvis inte särskilt trevligt, säger Granås.

Kvalitetsproblemen dök upp första gången i våras och har sedan dess kommit och gått i flera repriser. Vid det här laget orsakar frågan Granås en del huvudbry.

– Vi jobbar verkligen på alla möjliga sätt för att få reda på vad problemet beror på. Men hittills har vi inte hittat några svar. Det är mycket märkligt.

Avvikelserna i smak och lukt har uppträtt inkonsekvent. Det har inte ens drabbat alla hushåll längs samma vattenledning, och därtill flyttat på sig.

Kommunen informerar om situationen på sin webbplats.