Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den tidigare påven Benedictus är mycket sjuk – påven Franciskus ber om böner för sin föregångare

Uppdaterad 28.12.2022 21:21.
Påven Benedictus XVI efter en mässa i Peterskyrkan år 2014, ett år efter att han avgick som Påve.
Bildtext Arkivbild på Benedictus XVI år 2014, ett år efter att han avgick.
Bild: E-PRESS PHOTO.COM/All Over Press

Då Benedictus avgick år 2013 gjorde han något unikt eftersom han blev den första påve på cirka 600 år som avgick. Påvar brukar sitta livet ut som påve. Nu är den tidigare påven mycket sjuk.

– Jag ber er alla om en speciell bön för påve emeritus Benedictus. Låt oss komma ihåg honom. Han är mycket sjuk och vi ber nu om tröst och stöd, sa påven Franciskus i sin vädjan.

Strax efter påvens uttalande bekräftade Vatikanen att den 95-åriga Benedictus XVI:s hälsa hade försämrats. Läkarna övervakar ständigt hans tillstånd, meddelar Vatikanen.

”Jag kan bekräfta att en försämring skett angående hälsotillståndet för påve emeritus under de senaste timmarna, på grund av hans höga ålder”, sa Vatikanens talesperson Matteo Bruni i ett skriftligt uttalande på onsdagen.

Den första tyska påven på 1 000 år

Benedictus hänvisade till sin försämrade fysiska och mentala hälsa redan år 2013 i sitt beslut att bli den första påve sedan 1415 som avgick medan han fortfarande var ledare för den världsomspännande katolska kyrkan.

Han var den första tyska påven på 1 000 år.

När Benedictus tillkännagav sin pensionering 2013 blev han ”påve emeritus”. Hans riktiga namn är Joseph Ratzinger, och han har sedan sin pensionering levt ett tillbakadraget liv i ett tidigare kloster inne i Vatikanen.

Den maltesiske kardinalen Mario Grech meddelade år 2020 att Benedicus hade svårt att uttrycka sig. Han satt i rullstol och sa själv att ”Herren har tagit bort mitt tal för att låta mig uppskatta tystnaden”, sa Grech till Vatican News.

Benedictus och hans efterträdare, den nuvarande påven Franciskus har båda levt inom murarna i den lilla stadsstaten Vatikanen.

Påven Franciskus tillsammans med den tidigare påven Benedictus.
Bildtext Påven Franciskus (till höger) tillsammans med den tidigare påven Benedictus i augusti 2022.
Bild: AOP

Stridigheter inom kyrkan och pedofilskandaler

Under Benedictus tid som påve förekom det stridigheter inom kyrkan, och rapporter om pedofili.

Benedictus blev den första påve som bad om ursäkt för de skandaler om sexuella övergrepp på barn som rapporterades från olika håll i världen. Han träffade offren personligen. Men samtidigt som han tog viktiga steg för att ta itu med problemen blev han kritiserad för att han inte lyckades få slut på den katolska kyrkans mörkläggning.

Pedofiliskandalen har också förföljt honom under hans pensionsdagar.

I en fördömande rapport som kom från den tyska kyrkan i januari 2022 blev han anklagad för att personligen ha misslyckats med att stoppa fyra präster på 1980-talet medan han var ärkebiskop av München. Benedictus förnekade brott och Vatikanen har starkt försvarat honom.

”Guds rottweiler”

Benedictus har kallats ”Guds Rottweiler”. det skedde då han satt på en tidigare ledande post där han skötte frågor som gällde upprätthållande av doktrinen.

Han ledde en kyrka som förlorade både inflytande och anhängare, och han fick uppleva flera år av turbulens i Vatikanen. Han avgick i februari 2013, och meddelade senare att beslutet var resultatet av en mystisk upplevelse.

Franciskus är Benedictus motsats

Benedictus efterträdare, den nuvarande påven Franciskus, är en jesuit som njuter av att röra sig ute bland sina anhängare, och han är därmed en motsats till den konservativa, intellektuella Benedictus.

Också Franciskus – som är 86 år gammal och den första påven från Latinamerika – har sagt att han kan avgå någon gång. Han avslöjade för första gången nyligen i en intervju att han för nästan ett decennium sedan skrev ett avskedsbrev ifall hans dåliga hälsa skulle hindra honom från att utföra sina uppgifter.

Källor: AP, AFP, Reuters