Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränarens ord inför sommarpausen var början på något nytt för Axel Holmström – Sports svenska stjärna spelar sitt livs hockey och stortrivs i Vasa: ”Magkänslan sa att jag ska spela där det känns kul”

Axel Holmström i närbild.
Bildtext Axel Holmström har stått för 33 poäng på 33 matcher.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Axel Holmström har hört till FM-ligans hetaste centrar hela säsongen. Efter en tuff träningssommar och en skön säsongsstart har svensken redan hunnit skriva på för två år till med Vasa Sport. Det var ett enkelt beslut, säger han till Yle Sporten.

Svenskarna Simon Hjalmarsson och Jens Lööke värvades till Vasa inför den här säsongen för att producera poäng.

De blågula nyförvärven har inte svikit Sportfansen. Det har inte heller landsmannen Axel Holmström, som spelar center i förstakedjan mellan Hjalmarsson och Lööke.

Holmström stannade i Vasa efter en rätt medioker debutsäsong i FM-ligan. Nu snittar han en poäng per match och 26-åringen har hört till de bästa poängplockarna under hela hösten.

Hur gick det till?

– Jag är lite mer förberedd nu. Jag har lärt mig hur hockeyn ser ut här och känner ledarna på ett annat sätt. Jag känner mig mer trygg där ute helt enkelt, säger Holmström till Yle Sporten.

– Vi hittade varandra med Hjalmarsson och Lööke rätt tidigt på försäsongen – och då växer självförtroendet.

Slog Tappara inför storpublik

Mycket i Sports offensiv kretsar kring förstatrion.

De svenska stjärnorna stannar på isen under merparten av de numerära överlägena. Vasalagets vinster är synonyma med skönlir från Holmström & Co.

Så var också fallet i onsdagens hemmamatch mot Tappara.

Holmström hade redan hunnit byta då Teemu Väyrynen kort före andra pausvilan i powerplay satte 1–0 på pass av Hjalmarsson.

Hjalmarsson och Holmström spelade sedan fram till hemmalagets andra mål. Den sistnämnde skymde dessutom målvakten i samband med Emil Johanssons fullträff.

– Under de sista 10–15 matcherna har vi tagit stora kliv framåt i powerplay. Vi fick det inte att stämma i början, så vi har fått lägga energi på det, menar Holmström.

Axel Holmström går i bytesbåset.
Bildtext Axel Holmström är navet i Sports fruktade förstakedja.
Bild: Yle/Walter Kronqvist

Tappara lyckades kvittera efter vartdera ledningsmålet, men efter att Johansson för andra gången fått utdelning med sin powerplaybössa kom Tammerforslaget inte längre i kapp. Holmström skötte tillsammans med Jens Lööke om förarbetet.

3–2-segern var en skön mellandagsgåva till den förhållandevis stora folkskaran på 4 294 åskådare på Kopparön.

– Tack vare fungerande powerplay kan vi vinna tajta matcher som dessa, konstaterar Holmström.

Sommaren gav boost

Men det är inte bara nya kedjekamrater som ligger bakom Holmströms heta tag på isen.

Risto Dufva har antytt att svensken gjorde stora framsteg med fysiken efter tränarnas uppmaning inför sommarpausen. Det skriver den 26-årige centern under på.

– Det var helt klart så. En av de stora målsättningarna för sommaren var att ta ett kliv framåt för att kunna spela minuterna som vi nu får. Det ger en självförtroendeboost att kunna känna sig fräsch på isen.

– Jag lade ner mycket extrakrut på sommarträningen och det har gett effekt. Det är väl någonting man får fortsätta med.

Visade vägen med kontraktsförlängning

Holmström har hört till de främsta poängplockarna hela hösten. Poängligatoppen brukar vara ett ypperligt skyltfönster för att ta sig till ännu större sammanhang än FM-ligan.

Men Holmström har redan förlängt sitt kontrakt i Vasa – med två år. Efter hans underskrift har landsmännen Simon Hjalmarsson, Jens Lööke och Sebastian Stålberg i tur och ordning fattat samma beslut.

– Jag var väl lite före de andra, så man får väl säga att jag pushade dem, skrattar Holmström.

Var det ett enkelt beslut att förlänga?

– Det tycker jag. Jag kom hit från HV71 efter att ha åkt ur SHL och letade efter ett ställe att kunna trivas på efter en tung vinter. Här har jag trivts väldigt bra.

– När förslaget att förlänga fanns på bordet sa min magkänsla att jag ska spela där det är roligt. Då blev det så.

FM-ligan

HPK–Kärpät 3–1 (1–0, 2–1, 0–0)
Jukurit–SaiPa 4–2 (0–0, 1–1, 3–1)
Lukko–KooKoo 5–3 (1–1, 2–0, 2–2)
Sport–Tappara 3–2 (0–0, 1–0, 2–2)
TPS–KalPa 1–2 (0–0, 0–2, 1–0)

Diskussion om artikeln