Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sovjetunionen bildades för hundra år sedan – men höll i knappt 70 år

En besökare tittar på konstverket "Revolution" som föreställer grundaren av Sovjetunionen Vladimir Ulyanov, mer känd som Lenin.
Bildtext En besökare tittar på konstverket "Revolution" som föreställer grundaren av Sovjetunionen Vladimir Ulyanov, mer känd som Lenin av konstnären Gennady Myznikov på en utställning i Moskva, Ryssland, 30 december 2022
Bild: EPA-EFE

Sovjetunionen höll ihop i nästan sju decennier innan den upplöstes i december 1991.

Den 30 december 1922 proklamerade Vladimir Lenin upprättandet av Unionen av socialistiska sovjetrepubliker – som alltså i dessa dagar skulle ha fyllt hundra år om den hade överlevt. Sovjetunionen upplöstes dock i december 1991.

– Under den reformperiod och öppenhet som kallades för perestrojka och glasnost fattades flera avgörande beslut för framtiden i Sovjetunionen, säger Markku Kangaspuro som är chef för Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet.

Han säger också att många forskare är eniga om att Sovjetunionens sönderfall kunde ha undvikits.

Under perestrojkan på 1980-talet då Michail Gorbatjov kom till makten fanns det olika åsikter om hur Sovjetunionen skulle utvecklas.

Man kan spekulera i hur Sovjetunionen kunde ha sett ut om det hade fortsatt att existera som ett jätteland. Det kunde ha utformats till en förbundsstat i likhet med systemet i Tyskland. Ett annat alternativ kunde ha varit ett Kinaliknande land. De här alternativen diskuterades, enligt Kangaspuro.

”Modellen i Ryssland är den så kallade Pinochet-modellen”

Men Sovjetunionen föll ändå samman och då fortsatte man diskutera olika modeller som Ryssland skulle kunna följa i framtiden.

– Den modell som vi till stor del ser i Putins Ryssland i dag är den så kallade Pinochet-modellen från Chile.

Det var en modell som också de sovjetiska reformisterna stödde på allvar i början av 1990-talet, säger Markku Kangaspuro. Och i dag är tanken den samma. Det viktiga för Putin är ordning, disciplin och något som kallas stabilitet.

– Det handlar om ett mycket konservativt högerradikalt synsätt – känt från många högerdiktaturer.

Kangaspuro säger att det i den här modellen ingår också en slags businesskultur som ska utveckla landet. Dessutom undertrycks det mesta. Demokrati och mänskliga rättigheter ställs under huvudmålet; den stora ekonomiska utvecklingen.

På 1980- och 90-talet var det ryska samhället fragilt och man såg med misstro på makthavarna. Samtidigt fanns det en uppfattning om att ”folket inte är moget” för demokratiska rättigheter, konstaterar Markku Kangaspuro.

Michail Gorbatjovs
Bildtext Boris Jeltsin var president 1991–99. Under sovjetmaktens fortgående sönderfall framstod Jeltsin allt tydligare som sovjetpresidenten Michail Gorbatjovs huvudutmanare. Den 31 december 1999 avgick Jeltsin, och hans befogenheter övertogs av premiärminister Vladimir Putin.

”I Rysslands imperialistiska historia ingår Sovjetunionen som en liten episod”

Ryssland imperialistiska historia är något som president Putin gärna hänvisar till i dag. Sovjetunionen har placerats in i berättelsen som en liten episod i den stora berättelsen om det ryska imperiet, säger Kangaspuro.

Han konstaterar också att historien till och med lite mystifieras. Det gamla tsardömet förhärligas på ett visst sätt. En stark makt med en stark ledare ses som viktigt.

Vladimir Putin och Michail Gorbatjov sitter mitt emot varandra vid ett bord.
Bildtext Vladimir Putin och Michail Gorbatjov i Kreml. April 2000.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Faller Putins döme ihop i likhet med tsarens?

Då det ryska tsardömet föll samman hade en inre krets vänt sig emot ledaren – och tsaren tvingades avgå.

Den ryska tsaren tvingades avgå också till följd av de stora förlusterna i första världskriget. Det hade uppstått en politisk återvändsgränd och problem med beslutsfattandet – och ingen lyckades få Ryssland ut ur kriget.

Och då lyckades en liten grupp bolsjviker och vänstersinnade ta makten – något som få hade trott att skulle kunna ske, konstaterar Markku Kangaspuro.

En liknande utveckling kanske kan ses i Ryssland i dag där makten är centrerad och där ett utdraget krig sliter på alla.

– Fastän historien aldrig upprepar sig precis på samma sätt så kan man kanske dra vissa paralleller till dagens Ryssland. Man diskuterar ju möjligheten att Putins inre krets avsätter honom och bygger upp en ny maktkoalition.

Markku Kangaspuro
Bildtext Markku Kangaspuro som är chef för Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet.
Bild: Yle

Osannolikt med ett ”normalt” maktskifte i Ryssland

Kangaspuro konstaterar att historien visar att envåldshärskare avsätts då de demokratiska mekanismerna krymper ihop i samhället.

Han bedömer också att ett ”normalt” maktskifte i Ryssland är ganska osannolikt.

– Ett maktskifte kommer ske, men det blir nog antagligen fråga om någon form av avsättning, bedömer han.

Bakgrund: Tanken var att fri union skulle uppstå då tsaren hade avsatts

Putin anser att Sovjetunionen stal ryskt territorium

Vladimir Putin var mycket upprörd då Sovjetunionen föll samman 1991, och han har sagt att Sovjetunionens kollaps var en av ”det förra århundradets stora geopolitiska katastrofer”. Men han såg det främst som ett bakslag för den ryska makten.

Han såg en nationell förödmjukelse, och en mäktig stat som imploderade.

Putin är rysk nationalist och han såg den historiska ryska nationen splittras. Tiotals miljoner ryssar hade hamnat utanför ryskt territorium i och med att Sovjetunionen hade fallit samman – något som Putin kallar för ”en stor humanitär tragedi”.

Putin såg Sovjetunionen som ett slags bolsjevikiskt övergrepp mot det ryska imperiet och en stöld av ryskt historiskt territorium.

Rysslands president Vladmir Putin och fyra andra män håller varandra i händerna och firar att Ryssland annekterar delar av Ukraina.
Bildtext Vladimir Putin under ceremonin för undertecknandet av fördragen om upptagandet av de ukrainska regionerna Donetsk, Cherson, Luhansk och Zaporizjzja i den ryska federationen. 30.9.2022.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

Putin: Ukraina är ryskt

Ukraina var en av de 15 sovjetrepublikerna, och Putin skrev en lång artikel som publicerades på Kremls webbplats för ungefär ett år sedan för att förklara varför han ansåg att Rysslands södra granne [Ukraina] och dess folk utgjorde en integrerad del av rysk historia och kultur.

Den här uppfattningen förkastas av Ukraina som påpekat att Putin framför en mycket förenklad version av historien och att hans berättelse har politiska motiv.

Två dagar innan ryska styrkor trängde in i Ukraina den 24 februari 2022 höll Putin ett tal där han gick till hårt angrepp mot oktoberrevolutionen 1917 och anklagade Lenin för att ha gett historisk rysk mark till den ”konstruerade staten Ukraina”.

Putin vill jämföra sig med den ryska tsaren Peter den store. Putin anser att Peter den store med sitt krigande inte tog något från någon – han bara återbördade det som tidigare varit ryskt.