Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tommi Mäki: Konkurs för stor evenemangsarrangör ledde till betalningsstörningar

Vaasa Festivalin promoottori Tommi Mäki
Bild: Tuomo Rintamaa / Yle

Tommi Mäki intygar att ekonomin i hans olika företag är stabil. De betalningsstörningar som företagen haft beror endast på tillfälliga underskott i kassan och räkningarna är nu betalda.

Vasaentreprenören Tommi Mäki säger att han nu har betalat de räkningar som två av hans bolag haft problem med att betala i tid.

Nordic Live Production Oy har haft betalningsstörningar för räkningar på över 90 000 euro och bolaget Sisäsataman Terassi Oy hade under oktober månad förseningar som gällde räkningar på omkring 10 000 euro.

Mäki är vd för bägge företagen.

Ilkka-Pohjalainen var först med att rapportera om bolagens betalningsproblem

För Yle uppger Mäki att det finns enkla förklaringar bakom det hela. För Nordic Live Production har problemet varit enstaka stora och överraskande kostnader.

– Till exempel är evenemangsarrangören RH Entertainment, som nyligen gick i konkurs, skyldig oss 100 000 euro. Jag säger inte att det här är deras fel, men det har nog påverkat oss, säger Mäki.

Det är advokat Heikki Vesa vid Krogerus Oy som har hand om konkursboet efter RH Entertainment Oy. Vesa kan inte bekräfta för Yle att RH Entertainment faktiskt är skyldig Tommi Mäkis bolag pengar. Uppgifterna är nämligen inte offentliga.

Tommi Mäki själv uppger att betalningsstörningarna i vilket fall som helst inte inverkar på de festivaler hans bolag arrangerar inkommande sommar.

– Festivalbiljetterna har sålt bra och vi lovar att våra planer håller.

Bastubad till våren

De betalningar som bolaget Sisäsataman Terassi Oy varit sent med att betala beror i sin tur, enligt Mäki, på att bygget av den nya basturestaurangen Meri dragit ut på tiden.

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle restaurangen stå klar i slutet av sommaren och en så här kraftig försening var företagaren Mäki inte beredd på.

– Vi har ändå budgeterat våra inkomster och utgifter så att restaurangens kassaflöde skulle komma igång någon gång. Företaget förlorar mellan 300 000 och 400 000 euro i månatliga inkomster på grund av att restaurangen inte är klar.

Restaurangbygget har nu kommit så långt att man håller på med interiören. Under tiden försöker man hitta olika sätt att minska kostnaderna.

– Vi försöker göra prismedvetna materialval just nu. Jag själv tror starkt på att det blir bastubad ännu under vårvintern.

Mäki lyfter även fram att det i övrigt går bra för företaget Sisäsataman Terassi Oy, vars omsättning i år kommer att stiga till 3,5 miljoner euro. Enligt uppgifter i Taloussanomat var företagets omsättning ifjol 2,2 miljoner.

Slutligen betonar Mäki att betalningssvårigheterna i samtliga fall handlat om tillfälliga underskott i kassan. Det har ändå krävt finansiering för att täcka upp för dem.

– Jag kan naturligtvis inte berätta om några detaljer eftersom det är företagshemligheter, men visst har företagaren Mäki lagt allt på spel här. Det kan man säga.

Den här texten är en översättning av artikeln Tommi Mäki: Muun muassa ison tapahtumajärjestäjän konkurssi aiheutti maksuongelmia - ”Yrittäjä Mäellä on nyt kaikki pelissä” skriven av Jaana Mattila / Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk / Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln