Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu tillbaka igen med den mest högerorienterade regeringen i Israels historia – rädslan för nya oroligheter ökar

Demonstration mot Israels premiärminister
Bildtext Israeler håller i en banderoll under en demonstration mot Benjamin Netanyahus kommande regering. Ingången till det israeliska parlamentet Knesset i Jerusalem blockeras. 12.12.2022.
Bild: EPA-EFE

Religiösa och nationalistiska partier kommer att få betydande makt. Utvidgad bosättning på Västbanken får högsta prioritet.

Benjamin Netanyahus nya regeringskoalition röstades på torsdagen igenom av det israeliska parlamentet, Knesset.

Netanyahus regering betecknas som den mest högerorienterade regeringen i landets historia.

Netanyahu lovar att ”regera för alla”, men de hårdföra religiösa och nationalistiska partierna kommer att ha betydande makt i allt från expandering av bosättningar på Västbanken till motarbetande av arabiska minoritetsrättigheter och begränsning av hbtq-rättigheter på religiösa grunder.

Man befarar också att domstolarnas makt kommer att inskränkas.

Generösa stipendier har utlovats för ultraortodoxa män som föredrar att studera istället för att arbeta.

”Den enas dröm, den andras mardröm”

För Netanyahu och hans partner handlar det om en drömregering, säger Yohanan Plesner, ordförande för en israelisk tankesmedja, till nyhetsbyrån AFP.

– Den ena sidans dröm är den andra sidans mardröm.

Höga säkerhets- och brottsbekämpande tjänstemän har redan uttryckt sin oro, och palestinierna befarar ett betydligt sämre läge. Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas anser att den nya regeringens motto är ”extremism och apartheid”.

Också Israels allierade USA har uttalat sig med betänksamhet. Utrikesminister Antony Blinken har sagt att USA motsätter sig både en utvidgning av bosättningar och alla försök till annektering av Västbanken.

Benjamin Netanyahu talar i mikrofon.
Bildtext Benjamin Netanyahu har varit premiärminister längre än någon annan i Israels historia.
Bild: EPA-EFE

Netanyahu har suttit vid makten längre än någon annan

Den 73-åriga Benjamin Netanyahu – som kämpar mot korruptionsanklagelser i domstol – har redan varit premiärminister längre än någon annan i Israels historia. Han satt vid makten under en rekordtid på tolv år 2009-2021 samt under en treårsperiod i slutet av 90-talet.

Netanyahu avsattes från makten våren 2021 av en brokig koalition av vänsterpartier, centerpartier och arabiska partier under ledning av Naftali Bennett och det tidigare tv-nyhetsankaret Yair Lapid.

Men det dröjde inte länge förrän Netanyahu åter satt vid rodret.

Människor samlas för att protestera mot den högerextrema kommande koalitionsregeringen ledd av premiärministern och Likudpartiets ordförande Benjamin Netanyahu.
Bildtext Människor samlas för att protestera mot den högerextrema kommande koalitionsregeringen ledd av premiärministern och Likudpartiets ordförande Benjamin Netanyahu. Tel Aviv 17.12.2022.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Inflammerad relation till palestinierna

Efter valet i november inledde Netanyahu förhandlingar med ultraortodoxa och extremhögerpartier, bland dem Bezalel Smotrichs parti Religiös sionism och Itamar Ben-Gvirs parti Judisk makt.

Båda partier har länge haft en hård inställning till palestinierna.

De här partierna kommer nu att ha makt över den israeliska bosättningspolitiken på Västbanken. De bestämmer också över den israeliska polisen som är verksam bland annat på det territorium som ockuperats av Israel sedan 1967.

Kontroversiella personer tar över

Tjänstemän inom den israeliska militären har varnat för en upptrappning av konflikten på Västbanken i och med de förändringar som den nya regeringen för med sig, bland annat överföringen av militära befogenheter till partiledarna Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir.

Några centrala ministrar: försvarsminister Yoav Galant, finansminister Bezalel Smotrich, utrikesminister Eli Cohen, säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, inrikes- och hälsominister Aryeh Deri, bostadsminister Yitshak Goldknop och minister för strategiska affärer Ron Dermer.No

Flera ministrar i den nya regeringen är åtalade för olika brott.

  • Partierna har röstat för att utöka befogenheterna för den nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir så att han får styra över polisen. Uppdraget kommer trots justitiekanslerns varning om en politisering av brottsbekämpningen. Ben-Gvir förespråkar friare regler för säkerhetsstyrkor vid arabiska oroligheter. Han motsätter sig en palestinsk stat och vill montera ner den interimistiska palestinska myndighetens regering som inrättades på 1990-talet. Han tillhörde en gång Kahane Chai, en judisk militant grupp som är svartlistad i Israel och USA. År 2007 dömdes han för hets mot araber och för stöd till en judisk militant grupp.

  • Bezalel Smotrich har talat om att de bibliska värderingarna ska förstärkas i Israel. Också Smotrich motsätter sig en palestinsk stat. Han har agiterat mot Israels arabiska minoritetsmedborgare, fördömt hbtq-aktivister och kallat rättssystemet för liberalt. Hans nya regeringsuppdrag inkluderar en roll inom försvaret. Ministeriet övervakar bosättningarna på Västbanken – som han vill utvidga och småningom se som annekterade av Israel.

  • Redan innan regeringen svors in antogs det lagar som tillåter Aryeh Deri att bli minister. Han är en ultraortodox rabbin, och veteranledare för Shas. Hans utnämning har ifrågasatts i Israels högsta domstol på grund av att han i fjol fälldes för skattefusk. 1999 dömdes Deri till tre års fängelse för ta mutor. Han återvände till politiken 2012. Shas och ett annat ultraortodoxt parti, Förenade Torah har länge väckt oro bland sekulära liberaler eftersom de kräver förmåner och undantag från militärtjänst för sina anhängare.

De israeliska högerextrema parlamentarikerna Itamar Ben Gvir (i mitten) och Bezalel Smotrich (till höger) i parlamentet, Knesset,  i Jerusalem.
Bildtext De israeliska högerextrema parlamentarikerna Itamar Ben-Gvir (i mitten) och Bezalel Smotrich (till höger) i parlamentet, Knesset, i Jerusalem.
Bild: Maya Alleruzzo/UPI/Shutterstock/All Over Press

De judiska bosättningarna utvidgas

Omkring 475 000 judiska bosättare – bland dem Smotrich och Ben-Gvir – bor i områden som definieras som olagliga enligt internationell lag.

Netanyahus parti Likud har redan gett besked om den nya regeringens politiska prioriteringar. Det framkom då att den nya regeringen kommer att fortsätta att utvidga bosättningarna, och att den politiken står överst på prioriteringslistan.

Avsikten är att ”främja och utveckla bosättningen i alla delar av Israels land”, inklusive ”Judéen och Samaria”, de bibliska namnen på Västbanken.

Netanyahu uppges ha erbjudit extremhögern stora eftergifter i hopp om att han skulle få rättslig immunitet eller avbryta sin korruptionsrättegång. Han står åtalad för mutor, bedrägeri och förtroendebrott, men nekar till alla anklagelser.

Denis Charbit, professor i statsvetenskap vid Israels öppna universitet, säger till AFP att den nya regeringen och Netanyahus politiska svaghet, kopplat till hans ålder och hans rättegång samt det faktum att det nu finns en ny politisk familj bestående av den revolutionära högern är något som man aldrig sett i Israel tidigare.

Charbit konstaterar att Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir har ett mycket starkt behov av makt, och att deras prioritet fortfarande är utbyggnaden av bosättningarna på Västbanken.

Rädsla för oroligheter i Jerusalem, Gaza och på Västbanken

Ben-Gvir har upprepade gånger besökt Jerusalems Al-Aqsa-moskéområde, den tredje heligaste platsen i den islamska världen.

Området är också judendomens heligaste plats, känt som Tempelberget.

Palestinierna skulle se ett besök av en tjänstgörande israelisk minister som en provokation.

– Om Ben-Gvir som minister går till Al-Aqsa kommer det att innebära en kraftig röd linje och det kommer att leda till en explosion, säger Basem Naim, en hög tjänsteman inom den islamistiska rörelsen Hamas som styr Gazaremsan, till AFP.

Netanyahu och hans partner sålde ut Israels araber, sekulära judar och kvinnor

― Tidningen Haaretz
Människor samlas för att protestera mot den högerextrema kommande koalitionsregeringen ledd av premiärministern och Likudpartiets ordförande Benjamin Netanyahu. Tel Aviv den 17 december 2022.
Bildtext Protester mot religiösa och högerextrema regeringspartier. Tel Aviv 17.12.2022.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Ständiga konflikter mellan Israel och palestinierna

Israel och Hamas utkämpade ett krig i maj 202l.

I augusti i år genomfördes raket- och robotattacker i Gaza och Israel under tre dagar.

På Västbanken har våldet ökat under det här året, och många är rädda för fler oroligheter.

– Om den nya regeringen agerar på ett oansvarigt sätt kan det leda till en säkerhetsupptrappning, sa den avgående försvarsministern Benny Gantz på tisdagen. Han uttryckte stor oro för den inkommande administrationens ”extremistiska inriktning”.

B’Tselem kritiserar Israel för att ha skapat fyra olika administrativa enheter där palestinier alltid är underställda judar, som kan röra sig fritt medan det krävs tillstånd för palestinier. Bilden är från Betlehem år 2018.
Bildtext Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem kritiserar Israel för att ha skapat fyra olika administrativa enheter där palestinier alltid är underställda judar. Judar kan röra sig fritt medan det krävs tillstånd för palestinier. Bild: Betlehem år 2018.
Bild: Aliaksandr Mazurkevich / Alamy

Västbanken, Gaza och östra Jerusalem

  • Israel erövrade Västbanken 1967 tillsammans med Gazaremsan och östra Jerusalem.

  • Palestinierna ser Västbanken som kärnan i en framtida oberoende palestinsk stat.

  • Under flera decennier har Israel byggt tiotals judiska bosättningar där, som nu är hem för cirka 500 000 israeler som lever tillsammans med cirka 2,5 miljoner palestinier.

  • De flesta länder i det internationella samfundet anser att Israels bosättningar på Västbanken är olagliga och ett hinder för fred med palestinierna.

Källor: AFP, Reuters, Haaretz, The Guardian