Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finlands välfärdsområde tar högsta möjliga avgift för läkarbesök

Uppdaterad 29.12.2022 13:53.
Bild från ett utrymme i ett sjukhus.
Bildtext Bildsättningsbild från Åbo universitetscentralsjukhus.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Från och med årsskiftet kostar ett vanligt läkarbesök vid en hälsocentral 20,90 euro i Egentliga Finland. Också de andra välfärdsområdena bortsett från Vanda och Kervo välfärdsområde och Helsingfors stad gör på samma sätt

Det är Finlands social och hälsa rf (SOSTE) som har utrett betalningspraxis i de nya välfärdsområdena.

Välfärdsområdet kan ta ut avgiften högst tre gånger per kalenderår. Personer under 18 får gå till läkare vid hälsocentraler avgiftsfritt.

I Vanda och Kervo välfärdsområde är avgiften 16,70 euro. Läkarbesöken vid hälsocentralerna i Helsingfors stad kommer att vara avgiftsfria år 2023, enligt SOSTE:s pressmeddelande. Inom de övriga välfärdsområdena kostar ett läkarbesök 20,90.

Anne Perälahti, intressebevakningschef vid SOSTE, anser att situationen gällande klientavgifterna är oroväckande. I pressmeddelandet påminner hon om att det främst är låginkomsttagare och väldigt sjukliga som använder sig av tjänsterna vid hälsocentralerna.

Enligt SOSTE borde det vara möjligt att besöka en läkare vid en hälsocentral avgiftsfritt även på andra platser än i Helsingfors.

Välfärdsområdenas skyldighet att informera

Välfärdsområdena kan välja att införa kostnadslättnader för exempelvis långtidsarbetslösas läkarbesök.

Det är välfärdsområdenas skyldighet att informera invånarna inom sitt område om lättnader i kundavgifter. Välfärdsområdena ska också erbjuda tillräcklig hjälp och rådgivning om kostnadslättnader.

För tillfället är hälsocentralsavgiften vid hälsocentralerna inom Åbo stad densamma, 20,90 euro. Avgiften är densamma även i Pargas och Kimitoön.

Diskussion om artikeln