Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Julhelgen har förlöpt lugnt på jouren i Borgå: ”Mycket bättre än vi trodde det skulle gå”, säger överläkaren

En ambulans står framför Borgå sjukhus. På sjukhuset står det "jourpoliklinik".
Bildtext De flesta patienter har själv tagit sig till jouren under julhelgen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Läget på jouren i Borgå har varit bra under julhelgen. Mest har man tagit emot människor som haft feber, behövt sjukintyg eller haft brutna ben.

På jouren i Borgå svarar överläkare Anna Meuronen i telefon. Hon säger att läget varit bra och att det under helgen bara var några patienter som fick vänta på att få vård.

– Många patienter åkte hem igår, på onsdagen, så nu har vi bra med rum.

Meuronen har pratat med kollegor på andra jourmottagningar på HUS-området och också de säger att helgen förlöpt lugnt.

– Alla HUS jourer har haft det bättre under julen än före.

Meuronen säger att jouren mest få ta emot patienter som kommit själva och som lidit av helt vanliga hälsoproblem, till exempel personer som behövt sjukledighet, haft hög feber i flera dagar eller som har brutit handleden.

Specialvårdspatienter har jouren inte haft så många av hittills under julhelgen. Alltså människor som behöver mera vård och undersökningar och som lider av till exempel bröstsmärta, har drabbats av stroke eller har svårt att andas.

– Julhelgen hittills har gått mycket bättre än vi trodde det skulle gå.

Också bland personalen har det funnits sjukfall men bemanningen har varit bra och det har för det mesta gått att hitta vikarier.

Inför nyåret ser läget lugnt ut med tillräckligt med både sjuksköterskor och läkare på jouren i Borgå.

Om man har smärta i bröstet eller mycket svårt att andas så ska man ringa 112. Har man mindre krämpor rekommenderar Meuronen att man alltid ringer HUS Jourhjälp på numret 116117 innan man tar sig till jouren.

HUS Jourhjälp ger vägledning i vart man borde åka och hur bråttom det är. Om det räcker med egenvård så får man vårdanvisningar per telefon.