Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vilda djur och känslostarka händelser – de här östnyländska artiklarna intresserade läsarna mest 2022

En valross på väg ner i vattnet från en stand. Huggtändernas toppar är redan under vattenytan, men största delen av djuret syns fortfarande.
Bildtext Valrossen Stena bidrog till en följetong när simmade omkring i Finska viken mellan den 15 och 20 juli.
Bild: Erkki Syrjäläinen

2022 har både traditionella nyheter och underhållande berättelser intresserat våra östnyländska läsare och lyssnare. Många djur ryms med men också olyckor och bränder.

I toppen av årets nyhetsskörd ryms orättvisor och olyckor som väckt starka känslor, likaså lodjur, vargar och valrossar som både förundrat och förfärat.

Här lyfter vi upp de tio artiklar som intresserat mest.

Här vill lodjuret åka Pellingefärjan: "Jag var inte av samma åsikt den tiden på dygnet"

Lodjur steg på färjan på Pellinge i Borgå - Spela upp på Arenan

Christer Andersson kör Pellingefärjan över sundet mellan Tirmo och Suni eller Sundön. En natt fick han oväntat besök när ett fullvuxet lodjur tassade ombord.

Vintertid observerar förarna ibland spår av lodjur bakom bommen, men inte ombord på färjan. Lodjuret såg sig omkring på däck i kanske en halv minut och gick sedan tillbaka i land.

Lodjur är sällsynta men tamkatter som bor i närheten av färjfästet stiger ibland ombord för några turer över sundet. Publicerad 17.05.2022.

Henrik Creutz bär den högsta adelstiteln man kan ha i Finland: ”Jag presenterar mig aldrig som greve – det är ointressant”

Vi träffade Henrik Creutz som tagit över verksamheten på Malmgård i Lovisa. Han ansvarar för egendomen och kulturlandskapet, som omfattar ungefär 400 hektar åker, lika mycket skog samt en 140 år gammal slottsbyggnad.

Henrik Creutz är den trettonde generationen Creutz som äger Malmgård. Det var självklart att han skulle ta över gården. Publicerad 26.11.2022.

Valrossen dök upp på en gård i Kotka – vill inte ge sig av

Valrossen Stena vilade på en gård i Kotka - Spela upp på Arenan

I mitten på juli väckte valrossen Stena uppståndelse när den plötsligt simmade upp på land strax utanför Fredrikshamn.

Valrossar är ytterst sällsynta i Östersjöb och Finska viken. De förekommer vanligen i arktiska och omgivande hav, så forskarna kunde inte förklara vad den gjorde här.

Stena ställde till det under sin korta vistelse i Kymmendalen, välte en fiskebåt och förstörde en ryssja. Innan valrossen transporterades till Högholmen njöt den på gräsmattan på gård invid ån Nummenjoki. Dessvärre dog Stena på väg till Högholmens sjukhus för vilda djur.

Två personer miste livet i krock i Borgå – tre personer åkte i bakluckan på den ena bilen

Den mest uppmärksammade trafikolyckan inträffade på hösten när en bil med flera unga krockade med en annan bil i korsningen av Västra Mannerheimleden och Hornhattulavägeni Borgå.

Förutom dödsfallen förfärades många över att bilen med åtta personer körde i hög hastighet och rammade den andra bilen samt att flera av de unga åkt i bilens baklucka. Publicerad 01.10.2022

Segelbåt fastnade i Mikael Lindholms ryssja i Lovisa – igen: "Nog är man lite förbannad"

Det var inte bara valrossen Stena som gav sig på fiskeredskap under sommaren. En segelbåt fastnade i en av Lovisafiskarens Mikael Lindholms ryssjor söder om ön Yttre Täktarn.

Fast ryssjorna är märkta med stora flaggor och käppar, som står tre meter upp från vattenytan händer det att motor- och segelbåtar kör över fiskeredskapen. Publicerad 21.07.2022.

"Be om ursäkt och dra tillbaka era räkningar" – tvist om vägbruksavgifter seglar upp på Storpellinge i Borgå

Bland de mest lästa artiklarna under det gågna året finns också några konflikter mellan myndigheter och privatpersoner.

Den mest lästa handlade om Storpellinge enskilda väglag som i somras skickade ut fakturor till personer som inte hör till väglaget. Det rörde sig om en bruksavgift på totalt 90 euro, som väglaget ansåg sig ha rätt att kräva in. Publicerad 03.08.2022.

Ett annat exempel var en pub i Borgå som under pandemin protesterade och bröt mot coronarestriktionerna genom att förlänga öppettiderna och alkoholutskänkningen. Puben bestraffades senare med ett två veckor långt utskänkningsförbud. Publicerad 07.02.2022

De letade efter en egen bostad i Östnyland och erbjöds ett öde bönehus – nu förvandlar de bönehuset till sitt hem

Den mest sedda artikeln i videoformat handlade om paret Carina och Roger Andersson som köpte Seitlax bönehus från 1933 och byggde om det till bostad.

Bönehusets fasad med ytterpanel, fönster och dörrar samt husfärgen skulle bevaras. Husets proportioner fick heller inte förändras. Men inomhus var det fritt fram och paret Andersson har valt att bevara och återvinna det som går. Publicerad 06.03.2022

Händelser i regionen som också lästes flitigt handlade om knappnålar som gömdes i skolmaten i Kvarnbackens skola och en Borgåfamilj som föddes sin dotter vid motorvägen mot Kotka.

Brandmän står vid en stege och tittar på ett upprivet förkolnat hustak i ett trähus. På gatan nedanför ligger bränt bråte.
Bildtext Branden vid Gabriel Hagerts gränd i Borgå skadade flera byggnader i kvarteret. Arkivbild.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Två händelser i regionen intresserade ändå fler än vanligt, branden i Gamla stan och vargen som strök omkring i östra Nyland.

Branden i Gamla stan förstörde anrika hus, ett hem och flera livsverk: "Vi har ett stort jobb framför oss"

Natten mellan den 10 och 11 augusti uppstod en brand i restaurang Meat Districts lokaler i Borgå. I branden fick också cafeet och köksaffären i samma kvarter vid Gabriel Hagerts gränd allvarliga rök- och vattenskador.

Mest lästid fick redaktör Mira Bäcks besök i de nedbrunna lokalerna på torsdag eftermiddag (11.8.2022) då golvet var täckt av vattenpölar och svart sot från branden. Det luktade rök och vatten droppade ner från det genomblöta taket.

Branden började sannolikt via restaurangens köksventilation. Polisen utreder fortfarande branden, men redan i september misstänktes några personer för flera brott – grovt vållande av allmän fara, byggnadsförseelse, räddningsförseelse och miljöförseelse.

Den orädda vargen rör sig i närheten av Borgå centrum

Varg i Tolkis den 14 oktober 2022 - Spela upp på Arenan

Ett återkommande ämne i de östnyländska medierna under sensommaren och hösten var de många vargobservationer som gjordes på olika håll i Sibbo, Borgå och Lovisa.

I huvudsak rörde det sig om en ensam ung varg som sökte efter en partner. Den observerades flera gånger nära bebyggelse i bland annat Box, Hindhår, Forsby och Pernå.

Borgå jaktvårdsförening fick lov att skrämma bort den, men utan att lyckas. De senaste observationerna har gjorts i vinter i Lovisa där den tros ha hittat sällskap av en annan varg. Publicerad 14.10.2022.

Diskussion om artikeln