Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Apotekare i Ingå pratar med oroliga kunder inför övergången till välfärdsområdet: ”Det här är nytt men ska nog bli bra”

En kvinna i vit arbetsrock i ett apotek. Hon står framför betjäningsdiksen i Ingå apotek, ser in i kameran och ler.
Bildtext Monica Strandvall är apotekare i Ingå och upplever det är bra med små orter där alla känner varandra. Då är det lätt att ta kontakt om man har frågor eller funderingar, som till exempel kring vårdreformen och de nya välfärdsområdena.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Apotek i både Ekenäs och Ingå är försiktigt positiva till Västra Nylands välfärdsområde som tar över kommunernas hälsovård och socialtjänster vid årsskiftet.

Informationen om vad övergången betyder för apoteken har däremot varit knapphändig.

– När jag frågade hälsocentralen så borde det i praktiken inte ändra så mycket här vid årsskiftet. Faktureringsuppgifterna ändrar och det har vi fått information om, men inte så mycket annat, säger provisorn Tina Nykänen vid Nya apoteket i Ekenäs.

– Vi har följt med under hösten vad som kommer att hända och så har vi aktivt tagit reda på sådant vi funderat över, säger apotekaren Monica Strandvall i Ingå apotek.

Strandvall berättar att apotekspersonalen har ringt till kommunen och till vårdcentralen om något känts oklart.

I Ingå har kunderna faktiskt kommit till apoteket när de har haft frågor som gällt övergången till välfärdsområdet. En sak som oroat Ingåborna är det nya telefonsystemet till vårdcentralen.

– Uppringningssystemet har väckt frågor, kunderna är bekymrade när de kommer till en svarare när de ringer hälsocentralen. Det här är nytt, men ska nog bli bra bara vi vänjer oss, säger apotekaren Monica Strandvall.

En kvinna  i vit arbetsrock står inne i ett apotek. Hon ser in i kameran och ler.
Bildtext I Ekenäs finns två apotek och Tina Nykänen jobbar i det som finns i annexet invid sparbankshuset.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Provisorn Tina Nykänen säger att apotekskunderna i Ekenäs har pratat väldigt lite om välfärdsområdet.

– Men just idag hade jag en fråga om hur det går med förnyandet av recept efter årsskiftet.

Vad kunde du ge för information till kunden?

– Det ska fungera som hittills och vi kan skicka recepten för att förnyas, precis som tidigare. Man kan också ringa hälsocentralen och be om att receptet förnyas, svarar provisorn Tina Nykänen.

Oklart om små apotek förlorar när välfärdsområden ingår nya avtal

Provisorn Tina Nykänen vid Nya apoteket i Ekenäs och apotekaren Monica Strandvall i Ingå apotek tror alltså inte att det kommer att ske några större förändringar för apotekens del, åtminstone inte till en början.

Däremot kan det på sikt bli ändringar i vem som distribuerar mediciner till bland annat äldreboenden och hemvårdens klienter.

Apotekshylla fylld med burkar och förpackningar som ska hjälpa mot bland annat förkylning och sömnproblem.
Bildtext Apoteken har mängder av icke-receptbelagda läkemedel och hälsopreparat som på intet sätt berörs av att Finland delas in i 21 välfärdsområden.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Idag har bland annat Ingå kommun ett avtal med Ingå apotek där apoteket sköter dosdispenseringen, det vill säga att de mediciner som behövs i hemvården och på äldreboenden packas i små engångspåsar med kundens namn, läkemedlets namn samt datum och klockslag när medicinen ska tas.

Apoteken i Ingå och Ekenäs försiktigt optimistiska till Västra Nylands välfärdsområde

6:51

– Dosdispensering sparar tid och energi för hemvården. Vi beställer mediciner, de kommer färdigt förpackade i påsar som vi sedan för till hemvården med två veckors mellanrum, förklarar Monica Strandvall.

En man iklädd vit arbetsrock sitter vid en dator med ryggen mot kameran. Bredvid datorn på skrivbordet finns en printer.
Bildtext Farmaceuten Micael Qvarnström i Ingå apotek jobbar här med dosdispenseringen. Kunderna betalar för att få sina receptbelagda mediciner i små engångspåsar och det ger sjukskötarna tid för andra arbetsuppgifter än att dela mediciner i klienternas dosetter, förklarar apotekaren Monica Strandvall.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Många apotek säljer den här tjänsten, men frågan är om små, lokala apotek får fortsätta när upphandlingen kommer att skötas av välfärdsområdet och inte av kommunerna.

– Vi får se när vårt avtal med Raseborgs stad tar slut. Vi erbjuder dosdispensering till Vård i hemmet och många vårdhem, säger provisorn Tina Nykänen vid Nya apoteket i Ekenäs

Enligt Nykänen kan de som behöver medicinerna bli lidande om läkemedlen levereras av ett bolag som inte har kontakt med personalen vid de lokala vårdenheterna.

– Det är bra att någon har koll på helhetsmedicineringen och kan reagera snabbt vid förändringar om det behövs nya mediciner, säger Tina Nykänen.

Lokala apotek vill fortsätta samarbeta med ortens vårdenheter

I Ingå råder en slags vi-anda, det vill säga att man tillsammans fixar övergången till välfärdsområdet.

– Vi har ett gott samarbete med hälsocentralen från tidigare och jag tänker kontakta dem efter nyår för att fråga vad vi kunde göra tillsammans för att underlätta deras jobb. De har massor med nya saker, bland annat uppdaterade datasystem. Om det finns något vi på apoteket kan göra, så hjälper vi gärna, säger apotekaren Monica Strandvall.

Hon ser med tillförsikt på framtiden.

– Det har pratats om vårdreformen i så många år så det känns skönt att vi äntligen är här. Det kommer naturligtvis att vara en del problem i början, så som med allt som är nytt, men vi ska lyckas tillsammans, jag tycker det ska bli intressant, säger Monica Strandvall.

Också Tina Nykänen, provisor vid Nya apoteket i Ekenäs har sett fram emot en förnyelse av landets hälso- och sjukvård. Det finns massor av saker att utveckla och förbättra säger hon.

– Man önskar att det är ett steg i rätt riktning men det finns nog jättemycket jobb och det kommer säkert att ta många år, säger Tina Nykänen.

Diskussion om artikeln