Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerit får bråttom med sitt Mestis-projekt, säger seriechefen till MTV: "Klubben har inte kommit så långt att vi skulle kunna berätta vad som krävs av dem"

Uppdaterad 29.12.2022 14:41.
Jokerit-loggan i spelskjortan.
Bildtext Jokerits herrlag har inte deltagit i seriespel under denna vinter.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Ishockeyklubben Jokerit hoppas på spel i Mestis nästa säsong, men förberedelserna kring en licensansökan verkar gå trögt och tiden löper ut om en månad.

En Mestis-säsong 2023–24 utan Jokerit börjar te sig som ett allt mer sannolikt scenario. Ishockeyklubben från Helsingfors har tidigare signalerat att man aspirerar om en plats i den näst högsta serien efter avhoppet från KHL och nobben från FM-ligan.

Tidsfristen för ansökan till Mestis är den sista januari, men med en månad kvar har klubbens kontakt med ishockeyförbundet varit rätt liten, berättar Mestis operativa chef Olli Aro till MTV.

– Egentligen har vi inte haft någon officiell diskussion med Jokerit. Vi har endast meddelat de gällande datumen, säger Aro.

Noggrannare direktiv om licenskraven har väntat på att Jokerit hör av sig gällande sina planer. Enligt Aro är man dock redo att hjälpa till om klubben tar kontakt.

– Vi har ännu inte kommit så långt att vi hade kunnat meddela dem om vad som krävs.

Vi är redo att behandla och fundera på saken inom ramarna för tidtabellen

Olli Aro

I dagsläget saknar Jokerit utöver seriekontrakt även hemmahall, tränare och spelare. Den tidigare hemmaarenan i Böle står öde i och med att de ryska ägarna sanktionerats på grund av nära kontakter till den ryska statsledningen.

Aro får frågan om serien för tillfället utgår från att spela utan Jokerit i höst.

– Jo. Visserligen är vi redo att behandla och fundera på saken inom ramarna för denna tidtabell. Men innan vi över huvud taget fått in en officiell ansökan, fört officiella diskussioner eller officiellt blivit kontaktade kör vi med rådande plan, försäkrar Aro.

För närvarande är alltså tanken att Mestis nästa år spelas med de lag som förnyar kontraktet efter pågående säsong eller som avancerar genom kvalserien på våren. Detta framgår av beskrivningen över årets seriesystem.

Mysteriespäckat kring Jokerit

I intervjun tar Aro inte ställning till vem eller vilka från Jokerit som tagit kontakt.

Pressuppgifter berättar att parterna som driver projektet är föreningen Jokerit, som sköter klubbens juniorverksamhet, och aktiebolaget Team Jokerit.

Bolaget ägs officiellt av Joel Harkimo, son till riksdagsledamoten och tidigare Jokerit-basen Harry Harkimo (Rörelse nu).

Enligt företagsdokument är Jorma Mäkinen den enda styrelseledamoten i bolaget. Han är också styrelsemedlem i klubben Jokerit. De eventuella övriga aktörerna i bolaget har inte avslöjats.

Diskussion om artikeln