Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

100 dagar av protester i Iran – vi sammanfattar läget och blickar framåt mot 2023

Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor.
Bildtext Protesterna började med 22-åriga Aminis död, men blev sedan något mycket mer. Nu vill folket ha en ny iransk revolution.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Iran har de senaste åren upplevt allt mer intensiva protester som spridit sig både geografiskt och i alla samhällsklasser. Många drömmer om en ny iransk revolution, men vad behövs för att lyckas? Svenska experten Rouzbeh Parsi svarar.

Den 13 september 2022 är 22-åriga Mahsa Amini på besök hos släktingar i Irans huvudstad Teheran. Där möts hon av landets sedlighetspolis, som griper henne på grund av hennes klädsel. Amini dör några dagar senare och en stor ilska växer bland befolkningen.

En polischef i Teheran säger i ett uttalande att Mahsa Amini greps för att hon bar för tajta byxor och inte täckte sitt hår ordentligt med en huvudduk, som lagen föreskriver i Iran.

Folk börjar misstänka att hon misshandlats av sedlighetspolisen, eller moralpolisen, som de också kallas, men det här förnekar myndigheterna. De säger att Aminis hälsa var dålig, att hon fick en stroke och drabbades av hjärtstopp. Samtidigt säger Aminis föräldrar att det inte var något fel på hennes allmäntillstånd före gripandet.

Nyheten om Aminis död sprids på sociala medier och folk börjar protestera

Nyheten om Mahsa Jina Aminis död sprids och det börjar ställas krav på att den iranska ledningen utreder hennes död.

Folk börjar också protestera, först på Aminis hemort och sedan eskalerar protesterna i flera andra städer. Ilskan sprids också på sociala medier, både i Iran och i resten av världen med hashtags som ”mahsaamini” och ”freeiran”.

På bilden ses demonstranter som håller upp skyltar föreställande Mahsa Amini, en kvinna som dog efter att hon gripits av sedlighetspolisen i Iran.
Bildtext Bilden av Mahsa Amini utan huvudduk blir symbolen för många protester både i och utanför Iran.
Bild: Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press
Människor håller i en stor bild på Mahsa Amini och protesterar utomhus.
Bildtext Under demonstrationer ropar folk ”Vi vill inte ha en barnamördande regering, död åt diktatorn”.
Bild: Sedat Suna / AOP

Aminis död blir en symbol på förtrycket i landet

Rouzbeh Parsi, programchef i Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet i Sverige säger att många berördes av Mahsa Aminis död eftersom den så tydligt visade vad förtrycket i landet leder till.

– Aminis död blir en personifiering, ett fokus på en persons öde som symboliserar ett förtryck som alla kvinnor i Iran mer eller mindre upplever och har upplevt hela sitt liv.

En kvinna drar sig i håret under en demonstration medan hon ropar. I bakgrunden Irans flagga.
Bildtext Allt fler kvinnor börjar kasta av sig sina huvuddukar i protesterna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
På bilden syns kvinnliga demonstranter, kvinnan i mitten håller i en sax och sitt avklippta hår och skriker.
Bildtext Kvinnor som klipper av sig håret blir också snabbt en symbol för protesterna, som på många håll faktiskt leds av just iranska kvinnor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Samtidigt har ilskan över sedlighetspolisens agerande pyrt redan en längre tid i landet. Och när polisen tagit till allt hårdare tag mot det de kallar ”dålig klädsel”, har människorna också blivit tuffare i sitt motstånd, säger Parsi.

– De vill inte bli arresterade, de protesterar och försöker slita sig loss. Och det här ser vi mera av nu, eftersom det nu för tiden filmas.

Aminis död blir en personifiering och en symbol för det förtryck som alla kvinnor i Iran mer eller mindre upplever och har upplevt hela sitt liv

― Rouzbeh Parsi, Utrikespolitiska institutet i Sverige

Iran har haft många protestvågor senaste åren, men de blir allt större

Rouzbeh Parsi vid Utrikespolitiska institutet i Sverige påminner om att Iran har en lång historia av protester i hemlandet, också nyligen.

– Det var protester vid årsskiftet 2017–2018 och igen 2019. Men oavsett vad som triggat dem, så tenderar protesterna att allt snabbare breda ut sig och gälla fler och fler samhällsområden och fler och fler människor, säger Parsi.

– Så det kanske började med hijaben, men blir sedan till att handla om ett missnöje för samhället i stort, för statens förtryck, korruption och att många inte har någon som helst tilltro till statens legitimitet.

Demonstranter och eld på gata i Teheran.
Bildtext Inflationen i Iran är 50 procent just nu och valutan är körd i botten. Frågan är om de ekonomiska utsikterna får folk att demonstrera mer eller om protesterna och missnöjet i sig lett till sämre ekonomi?
Bild: EPA
Kvinnor håller i en utprintad bild av Mahsa Amini och skyltar medan de demonstrerar.
Bildtext Till skillnad från tidigare demonstrationer i Iran har Aminis död berört många fler, också utanför landet. Här ser vi kurdiska kvinnor i Beirut, Libanon, 8 oktober 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Missnöjet är stort i landet, men det är enligt Parsi svår att veta hur omfattande själva protesterna är. Videosnuttar sprids hela tiden på sociala medier, men vi behöver fråga oss om det vi ser är en del av en större protestgrupp eller alla protester som finns, säger han.

– Att det folkliga missnöjet är utbrett är helt klart, men hur många som deltar i protesterna, det är en knepigare fråga att reda ut. Och det gör det också svårare att se över tid, har det här minskat eller ökat i intensitet?

Protesterna saknar ledare: ”Det blir deras största akilleshäl mot en revolution”

Iran har många olika instanser som styr landet, men högst upp sitter ett religiöst ledarskap med en högsta ledare som har absolut makt och i praktiken dikterar landets politiska riktning.

En del analytiker säger att demonstranter vill få bort sammanflätningen av religion och politik i landet. Det syns också på en del videor som sprids på sociala medier, där unga slår av turbanerna på äldre män på stan. Turbanen symboliserar religiös utbildning och förknippas ofta med religiös skriftlärda och rättslärda.

Unga kvinnor fotograferade framifrån medan de håller upp slöjor och visar långfingret åt en tavla.
Bildtext Iranska studenter utan hijab visar långfingret mot landets högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Demonstranternas stora problem är ändå inte ledarna i sig, säger Parsi, utan det faktum att demonstranterna är spridda, lösryckta och saknar organisation och ledarskap.

Just nu har till exempel hashtagen ”iranrevolution” ökat i intensitet på sociala medier, men Parsi ser inget som tyder på en revolution.

– Vad vi har fått är vad jag kallar en revolutionär diskurs om Iran, men det görs ingen revolutionär organisation i Iran.

När demonstrationerna började och var oorganiserade var det en fördel, säger Parsi. Då kunde man inte till exempel sätta några ledare i fängelse för att tysta protesterna, eftersom det inte fanns några.

– Men i längden blir det här en akilleshäl, eftersom de inte själva kan framställa sin egen position och organisera och hålla ihop protesterna.

– Och i längden så tror jag att man behöver det (organiserad verksamhet) om man ska lyckas hålla emot en auktoritär stat av det slaget som den iranska republiken är.

Plakat på människor och deras namn har hängts upp på ett stängsel.
Bildtext Människorättsorganisationer beräknar att över 500 människor dött i protesterna de här månaderna. Myndigheterna har också avrättat två personer med anknytning till protesterna.
Bild: Allison Bailey/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

”Människor vill inte ha kompromisser, men politiska lösningar är aldrig enkla”

Det är svårt att säga vad nästa steg blir i protesterna, säger Rouzbeh Parsi.

– Vi vet inte hur långt de som protesterar är villiga att gå, vilka risker är de villiga att ta, vilken är deras gräns?

Parsi säger att så länge de som protesterar inte organiserar sig till en samlad styrka, så kommer man behöva kompromissa, även om ingen just nu vill ha kompromisser.

– Folk pratar om regimen i singular, som att alla är överens och håller ihop, men så fungerar ju ingen statsapparat. Vi har till exempel militärstyrkorna och revolutionsgardet som kommer att hålla ut längst och det är inte irrelevant, eftersom de sitter på vapnen.

Med det menar Parsi att även om statsmakten till följd av demonstrationerna skulle ge i från sig makten måste man fråga sig om militären är villig att göra det samma.

Bild på Mahsa Amini och iransk flagga.
Bildtext Alla människor vil inte ha förändring. Det finns många som som tjänar på status quo och kommer att göra allt för att få behålla sina privilegier.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Att systemet bara kollapsar och börjar om från noll, som kanske många hoppas på, finns det inga tecken på just nu, säger Parsi.

– Vad folket vill ha är det där enkla, en omställning, och slippa allt som varit en del av det här systemet. Det kan man på ett emotionellt och moraliskt plan förstå, men det är sällan politiska utvecklingar är så lätta och så enkla.

Därför tror Parsi att demonstranterna förr eller senare kommer att behöva skapa något som kan matcha det nuvarande ledande systemet för att komma vidare.

– Så för att man ska ska kunna övervinna den här typen av tröghet och seghet i institutioner, så måste man antingen skapa något som man med våld kan övervinna, eller plocka sönder det här systemet, bit för bit, så att det till slut blir så svagt internt att det ger med sig.

Människor som protesterar i Iran mot islamska regimen. De håller i många bilder på Mahsa Amini, vars död startade protesterna i landet.
Bildtext Protesterna kommer att fortsätta i Iran under 2023, men om det kommer att förändra något är för tidigt att säga.
Bild: SOPA Images / LightRocket / Getty