Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Misstankar om dålig inomhusluft i det splitternya kulturhuset i Karis

Uppdaterad 29.12.2022 15:35.
Byggnad.
Bildtext Det nya kulturhuset Fokus har bara haft öppet i drygt fyra månader. Nu finns det misstankar om dålig luft på vissa ställen i fastigheten.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Det var i slutet av augusti som det nya kulturhuset Fokus i Karis öppnade dörrarna för allmänheten för första gången, men nu finns det starka misstankar om att inomhusluften i delar av huset är dålig.

Den 22 augusti fick allmänheten för första gången besöka Karis nya landmärke. Då hade det gått nästa fyra år sedan tanken om ett nytt kulturhus i Karis centrum väcktes. Det nya kulturhuset Fokus skulle enligt beräkningar kosta omkring 10 miljoner euro och Raseborgs stad skulle stå för drygt hälften av kostnaden. I huset hittar besökare idag bland annat ett bibliotek, Tryckeriteaterns nya scen och ett café.

Men nu finns det starka misstankar om att inomhusluften i det nya kulturhuset är dålig på en del ställen. Disponent Dan Brander har därför beställt en fullständig kartläggning av luftkvaliteten i det nya Fokushuset.

– Vi tar såklart det här på stort allvar, konstaterar Brander.

Splitternya material kan vara boven

Det nya kulturhuset Fokus i Karis är en helt ny byggnad och enligt Dan Brander anses ventilationen i huset fungera bra. Däremot kan nya material avge gaser till en början, förklarar han.

Motbild med konturer av byggarbetsplats.
Bildtext Ännu i somras var husets entré en byggarbetsplats.
Bild: Emma Reijonen / Yle

– Därför är det kutym att ventilera ordentligt i nya byggnader för att bland annat avlägsna byggdamm, säger disponent Dan Brander.

Man brukar däremot sällan göra luftprover i samband med att ett hus står klart.

– I början av januari kommer vi nu att analysera luften i fastigheten. Vi kommer att granska husets täthet och göra dammprover, berättar Dan Brander.

Diskussion om artikeln