Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ta dig en funderare innan du tänder brasan – skorstensbrand och kolmonoxid risker när ovana personer eldar för att värma huset

Takkatuli , Kirkkonummi , 24.3.2020 , ok-talo
Bildtext God dräng, dålig herre.
Bild: Juha Heikanen / Yle

Nu när elpriserna gått upp, är det många som funderar på hur man skulle kunna få upp värmen på andra sätt. Men glöm inte säkerheten!

Kanske du börjar se på den snygga kakelugnen eller kaminen med nya ögon - den där som hittills mest har varit som en prydnad. Hur skulle det vara att tända en brasa?

I Finland värms hälften av alla enfamiljshus med el. Nu när elpriserna gått upp, är det många som funderar på hur man skulle kunna få upp värmen på andra sätt.

Men innan man tuttar på är det ändå viktigt att ta sig en funderare, säger Taru Hakanen, som är brandinspektör vid Helsingfors räddningsverk. Om eldstaden har stått oanvänd länge är det till exempel skäl att fundera på när det senast har blivit sotat.

Brandinspektör Taru Hakanen står framför en brandbil.
Bildtext Brandinspektör Taru Hakanen hoppas att brandbilarna på räddningsstationen i Hertonäs inte ska behöva rycka ut ofta.
Bild: Karin Filén / Yle

– Risken är att det börjar brinna inne i skorstenen, och då är det väldigt svårt att släcka, säger Hakanen.

Det hon avser är soteld, eller skorstensbrand som det också kallas. Det är en brand inne i skorstenen som uppstår när sot och tjära som samlats i skorstenen fattar eld. Soteld är den nästvanligaste orsaken till brand i villor och småhus, näst efter bränder som får sin början från elektriska apparater.

Nuohooja Antti Huotari kiipeää tikkaita.
Bildtext Kom i håg att kolla när det senast har blivit sotat innan du tuttar på kaminen.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

I byggnader där man bor ska man sota varje år. Om skorstenen inte är i användning behöver den inte sotas. Men om man börjar använda den ska man alltså ta kontakt med sotaren som kommer och rengör och ser att allt ser ut som det ska.

– Det kostar ju lite, men jämfört med att hela huset kan brinna ner är det värt det, säger Hakanen.

Bristande gummislangar inte bra

För den som funderar på att ta i bruk en flytgasanordning har Taru Hakanen också råd. Är det en äldre anordning man tar i bruk är det viktigt att kolla att till exempel gummislangar inte börjat brista, och att fogar är täta.

Flytgas är luktfritt, men man tillsätter ett luktämne i det. Om det luktar konstigt ska man genast stänga ventilen på gasflaskan och släcka den öppna flamman. Sen gäller det att vädra, och att ta reda på var läckan finns. Det är viktigt att följa anvisningarna för anordningen.

Vänta på att glöden slocknat

Något som väl är självklart för de flesta, men inte alla, är att inte stänga spjället för tidigt när man eldat.

– Stäng spjället först när glöden har slocknat helt, säger Hakanen, och tillägger att hon själv skulle vänta ännu minst en kvart efter att det ser ut att ha slocknat.

Bara för säkerhets skull.

Glöden i en brasa.
Bildtext Låt glöden slockna helt innan du stänger spjället.
Bild: Yle/Tove Virta

Orsaken är att det annars kan komma ut kolmonoxid i rummet. Det är ju en gas som är färglös och luktlös, och mycket giftig.

Hakanen rekommenderar också att man installerar en kolmonoxidvarnare, om man inte redan har en.

– Den ska inte installeras på helt samma sätt som en brandvarnare. Följ tillverkarens instruktioner.

Brandinspektören trivs i yllebyxor

Om man har kallt hemma och vill spara på energi tipsar brandinspektör Taru Hakanen om att man kan fundera på att stänga av värmen i något rum i huset, om man bor rymligt. Man kan också kanske tänka sig att ha svalare temperatur i sovrummet.

Själv brukar hon gå varmt klädd hemma. Det är också hennes tips för att kunna hålla en lägre temperatur hemma.

– Jag har två par yllesockor, ylletröja och merino-yllebyxor på mig. Min personliga åsikt är att man inte behöver kunna gå i T-tröja där hemma.

Diskussion om artikeln