Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massivt robotanfall mot Ukraina slog ut elen på flera håll – det här vet vi nu

Räddningsarbetare röjer upp i en ruin efter ryska attacker mot Kiev.
Bildtext Två bostadshus träffades av robotdelar i Kiev i dag, 29.12.
Bild: Sergey Dolzhenko / EPA

Vid sjutiden i morse gick flyglarm i stora delar av Ukraina. Strax därpå gick Ryssland till anfall mot ett flertal städer. Dagens robotanfall är ett av de största sedan kriget bröt ut.

Åtminstone tre personer, inklusive en 14 år gammal flicka, uppges ha skadats i samband med explosioner i Ukrainas huvudstad Kiev och de vårdas nu på sjukhus.

Explosionerna orsakades sannolikt av robotdelar som slog ned i bland annat ett bostadsområde när ukrainskt luftvärn sköt ned de ryska robotarna. Sammanlagt ska 16 robotar ha avfyrats mot huvudstaden, och Ukraina säger sig ha lyckats skjuta ner dem alla.

Enligt Ukraina har Ryssland avfyrat kryssningsrobotar från såväl fartyg som flygplan i attacken, som dessutom kom från flera olika riktningar.

Det förekommer också uppgifter om att iranska drönare, så kallade kamikazedrönare, ska ha använts i attacken, men det är ändå inte bekräftat.

Ukrainas militär sköt ner 54 av 69 avfyrade ryska robotar - Spela upp på Arenan

Ukraina: Massiv attack – luftvärnet sköt ned de flesta robotarna

Dagens robotanfall är ett av de mest omfattande sedan kriget bröt ut i februari, och Ukraina beskrev genast attacken som massiv.

Explosioner inträffade i ett flertal städer runtom i Ukraina. I hamnstaden Odessa i södra Ukraina uppges anfallet ha pågått i fem timmar, i Kiev verkar det ha varat något kortare.

Först uppgav presidentens kansli att Ryssland hade avfyrat mer än 100 robotar mot ukrainska städer, men senare kom det ukrainska försvaret med en något lägre siffra.

– Fienden använde fler än 69 robotar varav Ukrainas luftvärn slog ut 54, meddelade överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj på en presskonferens.

Sammanlagt ska 28 byggnader i tio regioner ha träffats i samband med dagens attack, uppger ukrainsk räddningstjänst. 18 av byggnaderna är privata hem.

Områden i Ukrain som Ryssland ockuperat 29.12.2022.
Bildtext I de här städerna rapporterades explosioner i dag.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Störningar i elnätet

Precis som tidigare ska attackerna främst ha riktats mot landets infrastruktur och ha sargat särskilt elnätet svårt.

Ukrainas energiminister Herman Halusjenko uppger att dagens attacker har skadat elcentraler på flera håll. Läget uppges vara särskilt svårt i regionerna kring Kiev och i Odessa.

40 procent av huvudstaden uppges vara utan el till följd av attacken. I Lviv i västra Ukraina är hela 90 procent av staden utan elektricitet.

Elabrott rapporteras också i Odessaregionen och i regionen Dnipropetrovsk. På andra håll, som i staden Kryvyj Rih, har strömtillförseln stängts av i förebyggande syfte: För att minimera skada på viktig infrastruktur.

Markering efter ukrainskt fredsförslag?

Dagens anfall kommer bara dagar före nyår. Ukraina har redan tidigare varnat för att Ryssland kan tänkas intensifiera attackerna inför högtiden.

Anfallet kan också ses som en markering på det ukrainska förslaget på en fredsplan som lades fram i går och som redan samma dag förkastades från ryskt håll.

Enligt Kreml kommer inga fredsförhandlingar på tal förrän Ukraina erkänner regionerna Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja som ryska.

Ryssland annekterade de fyra regionerna olagligt i höstas, och Kiev och dess allierade har sagt att de aldrig kommer att erkänna Rysslands anspråk på regioner som tillhör ukrainskt territorium.

Ryssland har inte fullständig kontroll över någon av de fyra regionerna.

Källor: Reuters, AP, AFP, The Guardian, BBC