Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska smittskyddsmyndigheten vill inte covidtesta alla inresande från Kina

Ett flygplan avtecknar sig mot himlen. I förgrunden står en oskarp figur, men det är tydligt att personen bär munskydd, vintermössa och jacka.
Bildtext Från och med den 8 januari 2023 behöver resande till Kina inte börja sin vistelse i landet med karantän.
Bild: Wu Hao / AOP

USA och Italien hör till de länder som har infört obligatoriska covidtester för resenärer från Kina, men den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC anser sådana åtgärder vara obefogade.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC meddelade på torsdagen att obligatoriska covidtest för alla resenärer från Kina till EU är obefogade trots att antalet smittfall ökar kraftigt i världens folkrikaste land.

När Kina nyligen meddelade att landet slopar sina reserestriktioner svarade Japan, Taiwan och Indien med att införa obligatoriska covidtest för resenärer från Kina. USA och Sydkorea har också infört obligatoriska test och i Europa har Italien gjort likadant. Även Storbritannien överväger att införa coronarestriktioner mot kinesiska resenärer.

Virologen och professorn vid Köpenhamns Universitet Allan Randrup Thomsen anser att Danmark med fördel kunde överväga att börja testa resenärer.

– Det viktiga är att vi vet om det har uppstått nya varianter i Kina som kan utmana den immunitet som vi har byggt upp här och därmed hela vårt vaccinationsprogram, säger han till DR.

ECDC, det europeiska centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar, anser ändå att de ökade kinesiska smittsiffrorna inte väntas påverka den epidemiologiska situationen inom EU, eftersom befolkningen i Europa har högre immunitet och redan har utsatts för varianter som för närvarande cirkulerar i Kina.

”100 000 döda i covid i december”

I Kina har antalet covidfall ökat kraftigt och miljontals kineser smittas nu med covid-19 varje dag.

Det brittiska företaget Airfinity har analyserat regionala kinesiska siffror och bedömer att 100 000 kineser har dött i covid-19 sedan början av december, medan antalet smittade under samma period uppges vara 18,6 miljoner.

Företaget använder sig av uppgifter från kinesiska provinser innan rapporteringspraxis i Kina nyligen ändrades.

Folk köar med sina resväskor, på väg in i ett flygplan.

Miljoner smittas i Kina dagligen – USA inför reserestriktioner för kinesiska turister

Sjukhusen i Kina fylls igen med covidpatienter, efter att landet hävt de stränga coronareglerna. Samtidigt som kineserna har fått resfeber så funderar andra länder på att införa restriktioner mot kinesiska resenärer.

Enligt Airfinitys dataanalys av de kinesiska siffrorna kommer kulmen i den nuvarande kinesiska covidvågen kring den 23 januari, då bolaget förutspår att kring 25 000 kineser kommer att dö i covid. Sammanlagt förutspår bolaget att 584 000 personer i Kina dör i covid-19 mellan början av december och den 23 januari.

Officiellt har 10 personer dött i covid i Kina sedan den 7 december, då landet lade om sin kurs i fråga om coronaviruset.

– I nuläget är pandemisituationen i Kina inte genomskinlig. Vi har ett ytterst begränsat grepp om den informationen och den är inte helt exakt, säger Wang Pi-Sheng, direktör för Taiwans smittskyddscenter, till nyhetsbyrån AP.

Källa: AFP, Reuters, BBC, DR, AP