Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Modelegenden Vivienne Westwood är död

Uppdaterad 30.12.2022 10:23.
Vivienne Westwood är död - Spela upp på Arenan

Den brittiska kläddesignern, dame Vivienne Westwood är död. Westwood som också kallades punkens gudmor är en av de mest framträdande modeskaparna någonsin.

Vivienne Westwood tog influenser från musikens värld då hon skapade mode. Hon var också en av dem som blev tongivande för hur punken såg ut.

För Westwood var provokation i sig en form av konst. Det här gäller såväl bondageattiraljerna i läder hon designade på 70-talet, som gången hon 1992 tilldelades en hederstitel och tog emot titeln utan underkläder i Buckingham Palace. Trots utspelet adlades hon senare, år 2006 fick hon titeln Dame.

Två kvinnor framför en utställning med klänningar
Bildtext Westwood kombinerade historiska snitt med skräddat och färgsprakande.
Bild: BACKGRID/All Over Press

Trots att Westwood blev en av modevärldens älsklingar glömde hon aldrig sina värderingar, hon slutade aldrig vara politisk och kämpade bland annat för klimatet.

Hon lobbade också för att päls skulle förbjudas i den brittiska modevärlden.

Arbetarklassflickan som klädde Sex Pistols

Vivienne Westwood föddes i en liten by Tintwistle i norra England den åttonde april 1941. Hennes mamma arbetade på ett bomullsväveri, medan hennes pappa reparerade skor.

Hon började göra skräddade dräkter redan som tonåring och studerade sedan smyckessmideri i London. Hon hoppade ändå av skolan.

– Jag visste inte om det alls var möjligt för en arbetarklassflicka som jag att leva på ett jobb i konstvärlden, sa hon.

Westwood blev istället lärare, gifte sig med fabriksarbetaren Derek Westwood och fick en son som 22-åring. Ett riktigt medelsvenssonliv, alltså.

Två killar iklädda t-skjortor med tryck.
Bildtext På 80-talet blev Westwoods Destroy Fascism-skjortor poppis.
Bild: Ted Polhemus/Pymca/Shutterstock/All Over Press

Hennes liv förändrades ändå radikalt då hon några år senare lämnade sin man för Malcolm McLaren, manager för punkbandet Sex Pistols. Tillsammans öppnade de två en klädbutik som blev ett sorts epicentrum för punkrörelsen.

Westwood har också kallats punkens gudmor.

Kombinerade historiska kläder och punk

Sin första modeshow höll Westwood 1981, kollektionen kallades för piratkollektionen och blev genast en hit. Hon klädde modellerna i pirathattar, höga stövlar, strukturerade jackor och puffärmar.

Hon fortsatte att kombinera plagg från den brittiska och franska historien i sina kreationer. Ofta kombinerades punkstil med skräddat och romantiskt.

En kvinna med t-skjorta med tryck.
Bildtext Klimatet och miljön var viktiga för Westwood som också var vegetarian.
Bild: Tommy London / Alamy/All Over Press

Westwood blev också känd för sina t-skjortor med tryck.

Under början av 2000-talet designade Westwood också brudklänningar. Hon har också klätt kända tv-karaktärer som Miss Piggy och Carrie Bradshaw.

En kvinna i puffig brudklänning
Bildtext Vivienne Westwood designade Carrie Bradshaws (Sarah Jessica Parker) brudklänning i SATC.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Vivienne Westwood dog på torsdagen omgiven av sin familj i Clapham i södra London, 81 år gammal.

Källor: AP, BBC, Svt, the Guardian.