Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexualbrottsmisstänkte Andrew Tate hålls häktad i 30 dagar i Rumänien

Uppdaterad 30.12.2022 22:30.
Andrew Tate i munkjacka med händerna i handklovar. Två poliser leder honom på en gata.
Bildtext Innan den tidigare kickboxaren Andrew Tate blev avstängd hade hans videor hunnit få 11 miljarder visningar på Tiktok.
Bild: INQUAM PHOTOS/OCTAVE GANEA VIA REUTERS

En rumänsk domstol har beslutat att häkta influeraren Andrew Tate för 30 dagar som misstänkt för människohandel, våldtäkt och för att ha bildat en grupp för organiserad brottslighet.

Tate och hans bror Tristan greps på torsdagen tillsammans med två rumäner. Polisen genomförde också en husrannsakan i deras hem i Bukarest. Enligt polisen undersöktes också flera andra fastigheter i samband med operationen.

Domstolen häktade på fredagen också Tristan Tate och de två rumänerna.

Enligt BBC valde de båda bröderna Tate att inte uttala sig under häktningsförhandlingarna

Minst sex offer

Den tidigare professionella kickboxaren Andrew Tate har tidigare blivit bannlyst från flera sociala medieplattformar för misogyna kommentarer och hatprat. Han har skapat sig en trogen följarskara på internet, speciellt bland unga män.

Den rumänska åklagarmyndigheten uppgav tidigare att Tate och hans misstänkta medbrottslingar kan ha begått en lång rad grova brott.

– De fyra misstänkta verkar ha skapat en grupp för organiserad brottslighet, med syfte att rekrytera, inhysa och exploatera kvinnor genom att tvinga dem att skapa pornografiskt innehåll. Det här innehållet skulle sedan läggas upp på webbplatser där folk skulle kunna betala för det, sa åklagarna i fallet.

Enligt åklagarna skulle de fyra misstänkta ha kunnat tjäna stora pengar på exploateringen.

Polisen uppger att man identifierat sex kvinnor som redan exploaterats av männen.

Våldtäkt kvinnans fel enligt Tate

Tate har tidigare sagt att kvinnor som våldtas själva är delvis ansvariga för våldtäkten och att kvinnor är mäns egendom.

Tidigare den här veckan hamnade Tate i ett twitterbråk med klimataktivisten Greta Thunberg.

Källor: Reuters, The Guardian, Expressen, AFP, BBC

Korrigering den 30.12. kl.10:25: Ett stycke om att polisen skulle ha kommit Tate på spåren via en specifik video på sociala medier har tagits bort eftersom det är medieuppgifter som inte bekräftats.

Den 30.12 kl. 12.05: Uppgifter om åklagarens häktningsbegäran lades till.

Den 30.12 kl. 22.15 artikeln uppdaterad med att Tate har häktats.