Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Positiv utveckling: Färre trafikdöda 2022 än på väldigt länge

Trafiksäkerheten har förbättrats och det ser ut att bli historiskt låga siffror vad gäller dödsoffer i trafiken i år. Man måste gå 80 år tillbaka i tiden för att få fram ett lägre trafikrelaterat dödstal, skriver Yle Uutiset.

Preliminära siffror från Statistikcentralen för i år visar att 185 personer har omkommit i vägtrafiken i Finland fram till i går eftermiddag.

Fram till slutet av november hade cirka 3 500 personer skadats i vägtrafiken.

Lappland lyfts fram som exempel; där har tre personer mist livet i trafiken i år. Tidigare år var det helt vanligt att 20 personer omkom i trafikolyckor i Lappland varje år.

Vid Trafikskyddet säger man att det fanns en tid då fler personer i Finland omkom bara under julhelgen än under hela 2022.

Även om riktningen är den rätta släpar Finland dock fortfarande efter Sverige och Norge i fråga om säkerhetstänk och dödsfall, konstaterar Trafikskyddet.

Inrikes

Försvarsmakten köper nya och ergonomiska hjälmar för infanteriet

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har gett fullmakt till försvaret att beställa hjälmar för infanteriet samt utrustning och reservdelar via Natos logistik- och inköpsorganisation (NSPA).

Hjälmarna är av typen Caiman Ballistic Helmet System och tillverkade av det amerikanska företaget Galvion Ballistics LTD.

”Genom den här anskaffningen fortsätter vi den långsiktiga planeringen av det finländska försvaret. Vi skaffar nu i snabb takt modern skyddsutrustning för infanteriets soldater. Den här investeringen gör det möjligt att ta i bruk ny stridsutrustning som används i mörker”, konstaterar Kaikkonen.

De lätta och ergonomiska hjälmarna minskar enligt Försvarsministeriet soldaternas belastning och gör det möjligt att fästa utrustning som används i mörker på hjälmarna.

Det momsfria värdet på inköpet uppgår till 25 miljoner euro.

Leveransen av hjälmarna börjar under hösten 2023.

Källa: Försvarsministeriet

Finlands nationalmuseum byggs ut i höst – öppnar igen om några år

Finlands nationalmuseum stänger för renovering från och med i höst.

Museet som ligger på Mannerheimvägen i Helsingfors stänger den 15 oktober. Enligt projektledningens uppskattningar kommer det att förbli stängt i två till tre år.

Den befintliga museibyggnaden renoveras och strax norr om den byggs nya lokaler. Tillbyggnaden sker till största del under mark. Totalt ökar museets yta med 1100 kvadratmeter.

Den preliminära budgeten ligger på 55 miljoner euro. Enligt planen ska allt vara klart våren 2027.

En tavla av bildkonstnären Erik Creutziger vid namn Hedonisternas bakgård II. Människor vid en blå utomhussimbassäng.

Bildkonstnären Erik Creutziger tilldelas Maire Gullichsen priset 2022

Känd för sina föreställande och koloristiska målningar.

Vasa järnvägsstation

Avbrott i tågtrafiken till Österbotten

Elfel på järnvägen mellan Seinäjoki och Tammerfors.