Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två nya undersökningstillstånd för havsbaserade vindparker – Ilmatar Energy undersöker havsområden utanför Jakobstad och Kaskö

Från 2022
Vindmöllor i dimma.
Bild: Pressbild. Suomen tuulivoimayhdistys.

Statsrådet har beviljat Ilmatar Energy undersökningstillstånd för vindparker i havet utanför Jakobstad och Kaskö.

Statsrådet har beviljat fyra nya undersökningstillstånd för havsbaserade vindparker.

Två områden är belägna i Kust-Österbotten, utanför Jakobstad och Kaskö. De två övriga är belägna utanför Björneborg.

Bakom de två österbottniska undersökningstillstånden står Ilmatar Oy, ett Helsingforsbaserat aktiebolag som i huvudsak är verksamt inom vindkraftssektorn.

Undersöker havsområden och havsbotten

Området utanför Jakobstad går under namnet Voima. Området är 323 kvadratkilometer stort och de närmaste hamnarna är Jakobstad och Karleby.

Det här är det tredje undersökningstillståndet som beviljas utanför Jakobstad. Sen tidigare har både OX2 och Skyborn Renewables Offshore Finland Oy beviljats undersökningstillstånd för två stora vindparker mellan Nykarleby och Karleby.

Området utanför Kaskö och Närpes går under namnet Norrskär och är 389 kvadratkilometer stort.

I det här två områdena har Ilmatar Energy fått tillstånd att undersöka havsområdet och havsbotten. Forskningstillstånden är i kraft till och med slutet på oktober 2024.

Innebär inga löften om bygglov

Beslutet om forskningstillstånd betyder inte nödvändigtvis att det kommer att byggas några havsbaserade vindparker i områdena. Det innebär inte heller att Ilmatar förbinder sig till några investeringar.

Beslut om eventuellt bygglov tas av statsrådet i ett senare skede.

Texten baserar sig på Emma Halla Ahos artikel Neljä aluetta sai merituulivoiman tutkimusluvat. Översättning och bearbetning Mikaela Löv.