Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nyåret i Östnyland bjuder på eldshow, pyroteknik, miljötänk men också fyrverkerier för hela familjen

Gångbro i många färger.
Bildtext När Borgå inledde sitt 675-års jubileum den sista december år 2020 var gångbron klädd i vacker nyårsskrud. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå bjuder på pyroteknik med ljus och ljud, Lovisa visar eldshow och bygger fredsduva och Sibbo satsar på fyrverkerier för hela familjen.

I Lovisa firas det nya året med en fest för hela familjen på Lovisa torg. På programmet finns bland annat disco för barn och en eldshow på professionell nivå.

Staden ber deltagarna ta sitt eget ljus med. Med ljusen byggs sedan en fredsduva under kvällens lopp.

Festen börjar klockan 16 och stadsdirektör Jan D. Oker-Blom håller sitt nyårstal ungefär 16.45.

En julgran lyser på ett snötäckt torg. I bakgrunden skymtar en rödtegelkyrka.
Bildtext Här på torget i Lovisa blir det eldshow klockan 17 på nyårsafton.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Nyårsfestens kulmen är gruppen Belenos Group of Arts eldshow klockan 17. Belenos Group of Arts är en professionell grupp från Helsingfors som redan i ett årtionde har gjort elduppträdanden på olika evenemang.

Det är Lovisa stads kultur- och fritidsväsende som ansvarar för festligheterna.

Borgå bjuder på pyroteknik

I Borgå följer man stadens miljöplan och låter bli nyårsraketerna.

Nyårsföreställningen innehåller istället pyroteknik, laser, ljud och dimma och räcker 10 minuter. Den visas på Västra åstranden framför Konstfabriken klockan 19.

Det här är ett nytt sätt att göra en nyårsshow och det blir spännande att se hur det lyckas

― Katarina Broas, evenemangsplanerare

Katarina Broas är evenemangsplanerare vid Borgå stad. Hon säger att man bäst tar del av showen genom att vara på plats på Västra åstranden.

– Om man tittar på showen på långt avstånd eller genom ett fönster ser man bara en del av helheten. Man går miste om både ljudet och stämningen.

Förra året firade staden med fyrverkerier, men i år har man valt det miljövänligare alternativet.

– Nu när det finns ett miljövänligare alternativ väljer vi gärna det. Det här är ett nytt sätt att göra en nyårsshow och det blir spännande att se hur det lyckas.

Vy från östra åstranden mot västra åstranden i Borgå
Bildtext Här mellan ån och Konstfabriken ska det bli nyårsspektakel i Borgå klockan 19 på nyårsafton. Arkivbild.
Bild: Yle/ Benjamin Carlsen

I samband med firandet av nyårsafton stängs biltrafiken av säkerhetsskäl på Kokonvägen från Västra Alexandersgatan till Guldlistgatan. Hindhår-Boe frivilliga brandkår dirigerar trafiken.

Nyårsfesten som Borgå stad bjuder på kostar 10 000 euro. Det är Suomen Pyrotekniikka Oy som står för föreställningen. Hela evenemanget produceras av Visit Porvoo.

I Sibbo blir det fyrverkerier för hela familjen

I Sibbo firas övergången till det nya året med en fyrverkerishow. Raketerna skjuts från Ådalsvägen klockan 18 på nyårsafton och fyrverkeriet ses bäst från parken vid K-butiken Basilika.

Fyrverkeriet håller på i några minuter och det är Johan Holländer som har planerat fyrverkeriet.

Det lönar sig att komma på plats i god tid och vara beredd på att man måste lämna bilen lite längre bort från de bästa åskådarplatserna.

I Nickby finns parkeringsplatser i närheten av huvudbiblioteket, Nickby Hjärta, Enter, social- och vårdcentralen, Allaktivitetshallen, Mårtensbyvägen, Nickbyvägens rondell, Nybrovägen och Runebergsgrändens korsning samt vid Festsalen.