Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Här är begränsningarna för fyrverkerier i Åbo och Pargas – endast stadens fyrverkerier är tillåtna i Åbo centrum

Fyrverkeri i Åbo år 2011
Bildtext Egentiga Finlands räddningsverk uppmanar alla som hanterar fyrverkeripjäser till ansvarsfullt beteende och försiktighet.
Bild: YLE/Jesper Alm

Från och med klockan 18 på nyårsafton fram till 2 på natten är det tillåtet att avfyra fyrverkeripjäser, men inte på alla platser. Här kan du se vilka områden det är förbjudet att skjuta nyårsraketer på i Åbo och Pargas.

I stora delar av centrala Åbo är det förbjudet att skjuta nyårsraketer. Det är förbjudet att avfyra fyrverkeripjäser i på området mellan Domyrkobron, Martinsbron, Österlånggatan och Norrstan. Utöver det får man heller inte skjuta nyårsraketer i området runt Åbo slott.

Fyrverkeribegränsningar i Åbo på en karta inför nyårsfirandet 2022. På bilden markeras en stor del av centrala Åbo där det är förbjudet att skjuta fyrverkerier.
Bildtext Det blå fältet markerar området där det är förbjudet att avfyra fyrverkerier i Åbo.
Bild: Egentliga Finlands räddningsverk

Samma sak gäller också på en del områden vid Malmen i Pargas. Det är förbjudet att skjuta nyårsraketer vid Sundet och i området runt Pargas kyrka på Gamla Malmen.

Fyrverkeribegränsningar i Pargas inför nyårsfirande 2022. På bilden en karta där ett färgat område markerar det förbjudna området. Det är förbjudet att skjuta fyrverkerier i Gamla Malmen i Pargas
Bildtext Det blå fältet markerar området där det är förbjudet att avfyra fyrverkerier i Pargas.
Bild: Egentliga Finlands räddningsverk

Också i Nådendal och Reso förekommer områdesbegränsingar. I Nådendal är det förbjudet att skjuta nyårsraketer vid Nådendals gamla stad och längs med strandgatan vid hamnområdet. I Reso förekommer områdesbegränsningar vid området som omges av Tornikatu, Soliniuksenkuja och Åbo ringväg.

Endast stadens fyrverkerier tillåtna i centrum

På nyårsafton vid midnatt ordnar Åbo stad traditionsenligt fyrverkerier från Samppalinnabacken för att fira in det nya året. De är de enda fyrverkerierna som är tillåtna i den delen av Åbo centrum.

Åbo stad ordnar också nyårsprogram för barn i Kuppis på nyårsafton. Bland annat ordnas utelekar och fyrverkerier för barn klockan 18.

Förbjudet att avfyra fyrverkerier vid folksamlingar

Egentliga Finlands räddningsverk uppmanar alla som hanterar fyrverkeripjäser till ansvarsfullt beteende och försiktighet. Det är bland annat viktigt att använda skyddsglasögon och att fyrverkerier inte avfyras för nära byggnader.

Också Polisen i sydvästra Finland understryker att fyrverkerier är under strikt bevakning.

– Alla ansvarar själva för hanteringen av fyrverkerier och de olyckor som uppstår. Därför måste man ta områdesbegränsningarna för fyrverkerier i beaktande och heller inte överlåta fyrverkeripjäser till minderåriga. Man får aldrig avfyra fyrverkeripjäser vid folksamlingar, påminner överkomissarie Toni Sjöblom i Polisens pressmeddelande.

Nyårsraketer i Åbo.
Bildtext Polisen i sydvästra Finland ingriper med låg tröskel vid oaktsam hantering av fyrverkeripjäser.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Polisen bötfäller den som bryter mot bestämmelserna om explosiva varor, hanterar fyrverkeripjäser oaktsamt eller gör sig skyldig till ordningsförseelse. Polisen kan också beslagta fyrverkeripjäser och gör det alltid då minderåriga hanterar fyrverkeripjäser.

Diskussion om artikeln