Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Pekka Haavisto populärast i Yles presidentgallup – Mika Aaltola gick förbi Sanna Marin

Olli Rehn, Pekka Haavisto och Mika Aaltola.
Bildtext Olli Rehn, Pekka Haavisto och Mika Aaltola toppar Yles presidentgallup.
Bild: Henna Tyrväinen / Yle

Veteraner inom utrikespolitiken sticker ut i Yles presidentgallup. Nya namn på topplistan är försvarsminister Antti Kaikkonen och Mikko Hautala, Finlands ambassadör i USA.

För första gången ligger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) högst i Yles presidentgallup, som gjorts av Taloustutkimus. I motsvarande gallup i mars toppades listan av Finlands Banks chefdirektör Olli Rehn, han är nu på andra plats.

Enligt gallupen är Haavisto den klart populäraste kandidaten bland kvinnor och i de yngre åldersgrupperna. Rehn får stöd bland höginkomsttagare och på landsbygden. Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltola har snabbt stigit på topplistan, honom stöder både kvinnor och män.

När de tillfrågade ombads nämna en favoritkandidat för presidentposten sa 25 procent Pekka Haavisto, 14 procent Olli Rehn och 11 procent Mika Aaltola. Statsminister Sanna Marin (SDP) och Sannfinländarnas Jussi Halla-aho får vardera ett stöd på 7 procent. Nya på topplistan är försvarsministern Antti Kaikkonen (C) och Finlands ambassadör i USA, Mikko Hautala.

De tillfrågade fick en lista på 38 namn, och ombads också uppge de fem bästa för presidentposten. När alla svar räknades ihop blev tättrion den samma.

Presidentvalets första omgång ordnas den 28 januari 2024. Hittills har inget anmält sin kandidatur. Finlands Banks Olli Rehn har sagt att han återkommer till frågan i slutet av sommaren när riksdagsval och regeringsförhandlingar är avklarade.

Överraskningsnamn väntas dyka upp

I presidentgallupar verkar välkända personer med utrikes- och säkerhetspolitisk erfarenhet klara sig bra. De som toppar listan har erfarenhet även av internationella uppdrag.

Inom Samlingspartiet har stödet för den före detta statsministern och nuvarande professorn Alexander Stubb ökat mest, till 6 procent. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och vice ordförande Elina Valtonen får vardera 1 procent.

SDP:s ordförande, statsminister Sanna Marin har meddelat att hon inte kandiderar i presidentvalet. Partiet har flera andra tunga namn: EU-kommissarien Jutta Urpilainen, europaparlamentarikern Eero Heinäluoma och Finlands Banks före detta chefdirektör Erkki Liikanen.

Politikforskaren Johanna Vuorelma tror att det kommer att dyka upp flera överraskningsnamn bland presidentkandidaterna.

– Det är viktigt att komma ihåg att ingen kandidat har inlett sin kampanj. Det finns många potentiella kandidater bland finländare med internationella uppdrag.

Vuorelma tror att det är lättare att hitta kandidater den här gången jämfört med förra presidentvalet.

– Vi har en helt annan situation nu. Då var det svårt att hitta kandidater eftersom Sauli Niinistö var en så stor förhandsfavorit.

Under Sauli Niinistös andra period har det funnits två stora teman: kriget i Ukraina och Nato. Johanna Vuorelma tror att de här frågorna kommer att prägla även nästa period.

– Utrikes- och säkerhetspolitiska frågor ligger högt på agendan, vilket framhäver presidentens roll. Just nu tror jag att man söker en person som profilerat sig genom internationella uppdrag.

Få kvinnor

På listan med potentiella presidentnamn finns en handfull kvinnor. Bland de mer populära är Jutta Urpilainen (SDP), Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah och Vänsterförbundets ordförande Li Andersson – enligt gallupen har de alla ett stöd på 2 procent.

– Män är överrepresenterade inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Det ser alltså helt annorlunda ut än inom dagspolitiken, där de fem regeringspartiernas ordförande är kvinnor, säger Johanna Vuorelma.

Yles valexpert Sami Borg vill påminna om att presidentspelet knappt har börjat.

– Det förklarar delvis varför vetenskapliga experter som Mika Aaltola har framgång i opinionsmätningarna.

I presidentvalet behöver en kandidat få röster över partigränserna. Enligt Yles gallup lyckas Pekka Haavisto bäst med det. Om Haavisto beslutar sig för att ställa upp som De Grönas presidentkandidat har han enligt Borg en konkurrensfördel.

– Han har redan varit presidentkandidat två gånger och fått miljontals röster. Han har inget nyhetsvärde längre, men skillnaden till andra kandidater är att han kandiderat förut och fått ett betydande väljarstöd.

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho verkar vara ett motsatt exempel. Han får mest stöd bland män och främst inom eget parti.