Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnmorskan struntade i Ruuts önskemål på grund av brådska – att flytta föderskor från Helsingfors till Tammerfors gör inte läget bättre, säger hon

En kvinna med ett spädbarn i sin famn.
Bildtext Ruut Luukkonen födde sitt första barn på Borgå BB år 2013.
Bild: Privat

Föderskor i riskgrupper på HUS ska flyttas till Åbo och Tammerfors, för att säkra att det finns kapacitet. Att skickas långa vägar för att föda naggar på säkerheten, säger Ruut Luukkonen, som själv upplevt brådskan på avdelningen.

– Föderskor skickas redan nu till andra välfärdsområden. Att få välja var man föder skapar en känsla av säkerhet. Det är viktigt att mammor som hör till riskgrupp är säkra. För den vanliga blivande mamman är det ändå väldigt oroväckande att inte veta var man ska föda, säger Ruut Luukkonen.

Kapaciteten inom akutvården för barn på universitetssjukhusen är vid bristningsgränsen. En nationell arbetsgrupp föreslår som lösning på det här att föderskor i riskgrupper flyttas från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS till Tammerfors och Åbo. HUS meddelande om förslaget i torsdags.

I början av december dog ett barn i magen på en kvinna som nekades vård vid Jorvs sjukhus förlossningsavdelning. Helsingin sanomat berättade om fallet.

Är det en bra lösning att flytta en del av de blivande mammorna till Tammerfors eller Åbo?

Nej, säger Luukkonen och hennes partner Jahkob Tjäder.

Har de inte kunnat förbereda sig för en sådan här situation, då de stängde Borgå förlossningsavdelning och Barnmorskeinstitutet?

― Ruut Luukkonen

Familjen har två barn, och väntar ett tredje i februari.

Deras första barn föddes 2013. Redan då hade familjen hört om problem på Helsingfors sjukhus.

– Då bodde vi fortfarande i Helsingfors. Vi beslöt oss för att fara till Borgå för att föda. Ett viktigt kriterium var att vi också skulle få vård på svenska, säger Luukkonen.

År 2019 fick familjen sitt andra barn. Då födde Luukkonen på Kvinnokliniken i Helsingfors.

– Vi hade förberett oss väl, och tänkte att det var ett bra val, säger hon.

Med facit på hand var så inte fallet.

Ett par sitter på en stentrappa med två barn.
Bildtext Jahkob Tjäder (t.v) och Ruut Luukkonen och deras barn bodde innan i Helsingfors, men i dag bor de i Lovisa.
Bild: Privat

”Jag fick lida”

När familjen kom till Kvinnokliniken höll personalen ännu på med att städa deras rum.

Barnmorskan meddelande Luukkonen att personalen inte hinner se igenom hennes lista på preferenser och önskemål för förlossningen – det var för bråttom på avdelningen helt enkelt.

– Där stod hur jag reagerar på olika läkemedel, mina önskemål, vad jag vill förhandla om angående min vård. Jag fick inte den smärtlindrig jag behövde, och jag fick lida mer på grund av det, säger Luukkonen.

Det är helt klart att det finns för lite förlossningsplatser i Nyland, och födslarna verkar inte bli färre – tvärtom. Då kan inte alla åka in till Helsingfors för att föda

― Jahkob Tjäder

Luukkonen skrev ett klagomål om barnmorskan efteråt.

– På rådgivningen betonas det att man kan byta barnmorska om man inte känner sig säker. Men det kändes inte som att det fanns plats för mina önskemål under förlossningen, säger Luukkonen.

I svaret konstaterades det att en del av problemen berodde på brådskan på sjukhuset, men en del på personen.

– Det oroar mig också när barnmorskor säger i intervjuer till media att de inte kan sköta sitt jobb på ett etiskt hållbart sätt på grund av brådskan, säger Luukkonen.

HYKS Naistenklinikka, HUS
Bildtext Brådskan på Kvinnokliniken i Helsingfors påverkade Ruut Luukkonens vård.
Bild: Matti Myller / Yle

På Borgå BB var man i en egen bubbla

Hur gick då förlossningen i Borgå? Utmärkt, berättar familjen.

– Det var mycket lugnare, barnmorskorna hade verkligen tid att hjälpa oss och vara med oss. De kom med tips och idéer, vad kunde man göra nu, kunde man massera eller göra något på ett annat sätt för att minska smärtan, säger Jahkob Tjäder.

I Helsingfors var budet att nu ska det födas och det ska gå snabbt, säger Tjäder.

– Eller så kändes det i alla fall.

Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Bildtext Borgå BB stängde i slutet av 2016. Stängningen mötte många protester.
Bild: Yle/Stefan Paavola

I Borgå var det också lugnt på avdelningen. Det var som om man var i en egen bubbla, säger Tjäder.

– I Helsingfors sprang det människor och skrek till varandra utanför dörren, man blev alltid chockad när dörren öppnades.

Borgå BB stängde i slutet av 2016.

Föder man hemma får man välja vem som hjälper

Familjen berättar att många i deras bekantskapskrets funderar på att föda hemma.

– Det började kanske redan under coronatidens begränsningar. Många väljer också att föda hemma eftersom de då får välja vem som är på plats, de kan anlita handplockade barnmorskor, säger Luukkonen.

En man sköter om en bebis på ett skötbord.
Bildtext Jahkob Tjäder blev pappa för andra gången på Kvinnokliniken i Helsingfors år 2019.
Bild: Privat

Att föda hemma är ändå inte ett alternativ för alla.

– Det blir helt enkelt dyrare, säger Luukkonen.

– I Finland förverkligas det inte att föderskan får välja var hon vill föda, vare sig vilket sjukhus det handlar om, eller om man vill föda hemma, säger Tjäder.

Tredje barnet ska födas i Kotka – om plats finns

Planen är att familjens tredje barn ska födas i Kotka. Den här gången ska också en doula vara på plats, alltså en egen stödperson till den blivande mamman.

– Det var inte självklart att välja doula. Men den ledande tanken var att jag inte längre vill hamna i en situation där jag måste kräva att mina grundläggande rättigheter respekteras. Jag vill inte behöva misstänka att brådskan på sjukhuset påverkar beslut om min hälsa, att de sätter med medicin för att skynda på processen, säger Luukkonen.

Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa.
Bildtext Kymmenedalens centralsjukhus i Kotka har den närmaste förlossningsavdelningen för många i Östra Nyland.
Bild: Antro Valo / Yle

– Alla har inte möjlighet att köpa doulatjänst. I dagens Finland känns det att det behövs om man vill försäkra en bra förlossning. Men det borde inte kosta att föda ett barn i det här landet. Men de kostnaderna stiger hela tiden, säger Tjäder.

Det är ändå möjligt att Kotkas förlossningsavdelning är full när tiden kommer.

– Helsingfors skickar föderskor till och med till Kotka. Om det är fullt kan vi tvingas fara 200 kilometer västerut till Lojo, säger Tjäder.

– Har de inte kunnat förbereda sig för en sådan här situation, då de stängde Borgå förlossningsavdelning och Barnmorskeinstitutet? säger Luukkonen.

– Det är helt klart att det finns för lite förlossningsplatser i Nyland, och födslarna verkar inte bli färre – tvärtom. Då kan inte alla åka in till Helsingfors för att föda, säger Tjäder.

Diskussion om artikeln