Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Enormt sug efter nya elbilar – på begagnatmarknaden finns vissa modeller i överflöd

Ledskylt ovanför elbil
Bild: Kim Blåfield / Yle

Antalet nya elbilar på våra vägar ökade förra året, medan alla andra drivmedel minskade i popularitet. Tillgången på nya bilar bromsar utvecklingen.

År 2021 registrerades knappa 98 500 nya personbilar i Finland. För år 2022 är motsvarande siffra dryga 75 500. Uppgifter för december 2022 saknas ännu, men minskningen år mot år torde bli omkring 17 procent.

Då alla andra drivmedelssegment har gått bakåt så ökar elbilarnas popularitet. 2021 nyregistrerades 10 153 elbilar i Finland och fram till den sista november 2022 är antalet 12 688.

Räknat i procent har elbilarnas andel av nyregistreringarna så här långt ökat med 6,5 procentenheter. I jämförelse har bensin- och dieselbilarna tillsammans backat med 5,8 procentenheter.

– I år har vi sålt rekordmånga elbilar och laddhybrider, säger bilförsäljare Jere Lähdemäki i Vasa. Trenden har de senaste åren varit ökande, men i år var ökningen extra stor.

En ung man sitter i förarsätet av en bil
Bildtext Jere Lähdemäki
Bild: Kim Blåfield / Yle

Vad är då orsaken till detta? Är det en ökande miljömedvetenhet, eller det att elbilarna – trots stigande elpriser – fortfarande är billigare i drift än fossilbränsledrivna?

– Det är en blandning av allt, säger Lähdemäki. Politiken har styrt intresset mot elbilar och det är lättare att välja en elbil i dag än tidigare.

Den som väntar på något gott...

Om efterfrågan på elbilar är stor så är tillgången inte lika god. Köerna är långa, bland annat på grund av brist på komponenter. Kriget i Ukraina spelar också in.

– Vi får inte in lika många elbilar som vi säljer, så det gör att leveranstiderna har blivit längre än vad vi varit vana med, konstaterar Jere Lähdemäki.

Men trots det tecknar kunderna avtal om ny bil och väntar tålmodigt. Det är det ”nya normala” om man vill ha en elbil

Tidigare var tre, fyra månaders väntan på en ny bil det normala. Dessförinnan hade bilhandlarna rentav lager av nya bilar på gården – men det hör en svunnen tid till.

– Våra märken har haft det lite bättre med väntetiderna, men ett halvår är ganska vanligt och för vissa bilar är också ett år ganska vanligt, säger Lähdemäki

I brist på nya bilar...

Att väntetiden på en ny elbil i vissa fall drar ut, från månader till år driver också kunder till begagnatmarknaden. Det förekommer att personer som tröttnat på att vänta i stället köper en lätt begagnad importbil i stället.

Rasmus Lönnqvist är VD för ett företag som importerar begagnade bilar i premiumklassen från Sverige. Han säger att de elbilar man får in ofta går åt snabbt.

– I dagsläget köper vi in nästan endast elbilar och hybrider. Efterfrågan på dem är fortfarande stor, fastän elpriserna har stigit.

Jere Lähdesmäki i förarsätet av en bil
Bildtext En förarmiljö som många längtar efter.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Företaget importerar alltså inte längre några vanliga bensin- eller dieselbilar, men tar nog sådana i inbyte. Det finns fortfarande efterfrågan på sådana, så de är bra att kunna erbjuda.

– Alla bränslen behövs, enligt mig i alla fall, säger Rasmus Lönnqvist.

”Teslabubblan” spricker?

Bilmärket Tesla har i flera år varit synonymt med elbilar. Företaget var flaggskeppet för den nya teknologin och såväl nya som begagnade Teslor väckte beundran och var hett eftertraktade.

Nu verkar stjärnan vara i nedåtgående. Siffror som nyhetsbyrån Reuters tagit del av visar att priset på begagnade Teslor i USA sjunkit med 17 procent under tiden juli-november. Motsvarande minskning för begagnade bilar överlag var fyra procent.

Prislappen på en begagnad Tesla
Bild: Fanega Jorge González / Yle

Kommer motsvarande att ske i Finland? I skrivande stund, den 29.12, finns 1072 Teslor till salu på begagnatsajten Nettiauto. Av dem står 89 procent – 956 bilar – på bilfirmor och väntar på sina köpare.

– Tesla har ju alltid varit populära elbilar, det har gjort att många bilfirmor har importerat dem. Nu tycks det eventuellt finnas lite för många till salu, vilket kommer att medföra att priserna går ner, kommenterar Rasmus Lönnqvist.

Källor
Traficom:
Första registrering av personbilar 2021 och 2022
Reuters:
Tesla used car price bubble pops, weighs on new car demand

Diskussion om artikeln